Haku

Potilaan peruselintoimintojen häiriöiden tunnistaminen ja tarkennettu tilannearvio Keravan terveyskeskuksen akuuttihoidon osastolla

QR-koodi

Potilaan peruselintoimintojen häiriöiden tunnistaminen ja tarkennettu tilannearvio Keravan terveyskeskuksen akuuttihoidon osastolla

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa Keravan terveyskeskuksen akuuttihoidon osastolle ajantasaisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin perustuva ohjeistus peruselintoimintojen häiriöiden tunnistamiseen, tarkkailuun ja hoitoon hyödyntäen National early warning scorea (NEWS) eli aikaisen varoituksen pistejärjestelmää. Opinnäytetyön aihe määrittyi yhteistyökumppanin tarpeen pohjalta. Tavoitteena oli yhtenäistää sairaanhoitajien ja lähihoitajien käytänteitä potilaiden peruselintoimintojen tarkkailuun ja arviointiin potilaan tilan muuttuessa.

Opinnäytetyön tietoperustassa kartoitetaan ihmisen peruselintoiminnot ja niihin liittyvien sisäelinten anatomia ja fysiologia. Tietoperustassa kerrotaan myös, mitä ABCDE ja NEWS-työkalut ovat ja kuinka niitä hyödynnetään peruselintoimintojen tutkimisessa. Lopussa kerrotaan tärkeitä huomioita ja käytänteitä, joita tulee noudattaa ohjeistuksia ja toimintamalleja luodessa. Kappaleessa 4 tarkennettu tilannearvio ABCDE-protokolla käsitellään aikuisten potilaiden akuuttitilanteiden hoitoa, oikeanlaisen ja oikea aikaisen hoidon merkitystä potilaan voinnin kannalta ja NEWS-pisteytyksen käyttöä potilaan voinnin arvioinnissa. Tietoperusta etenee ABCDE-protokollan mukaisessa järjestyksessä: hengitystiet, hengitys, verenkierto, tajunnan taso ja potilaan täydentävä tutkiminen. Jokaisessa osiossa on myös esimerkki tapaus, joka auttaa lukijaa hahmottamaan hoitotoimenpiteiden vaikutuksen. Tarkoituksena on saada lukija ymmärtämään, miten jokaista peruselintoimintoa tarkkaillaan ja miten niiden häiriöitä hoidetaan. Ohjeeseen valittiin tietoperustasta olennaisimmat asiat tiivistettynä muodostaen loogisesti etenevän kokonaisuuden. Ohjeeseen sisällytettiin kuvia ja kaavioita havainnollistamaan sisältöä.

Kehittämisehdotuksena voitaisiin toteuttaa tutkimustyötä siitä, miten hoitohenkilökunta käyttää aikaisen varoituksen pistejärjestelmää ja tarkennettua tilannearviota hoitotyössä kohdeorganisaatiossa ja miten se on vaikuttanut kriittisesti sairaiden potilaiden tunnistamisessa. Tuotosta voidaan myös kehittää saadun palautteen perusteella.

Tallennettuna: