Sökning

Vajaaravitsemuksen hoito kansainvälisesti - kirjallisuuskatsaus

QR-kod

Vajaaravitsemuksen hoito kansainvälisesti - kirjallisuuskatsaus

Opinnäytetyön tarkoituksena on koota Peijaksen sairaalalle integroiva kirjallisuuskatsaus vajaaravitsemuksesta ja ravitsemuksesta käyttäen apuna kansainvälistä kirjallisuutta ja tutkimustietoa. Integroiva kirjallisuuskatsaus soveltui parhaiten laaja-alaisen aineiston käsittelyyn. Vajaaravitsemus on yhden tai useamman ravintoaineen saannin puutetta tai ylimäärää.

Tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan tietoisuutta vajaaravitsemuksen haitoista ja vaikutuksista sekä oikeanlaisen ravitsemuksen tärkeydestä. Vajaaravitsemuksen yleisyyttä ja haittoja erikoissairaanhoidossa on tutkittu vähän. Vuosittaiset, ylimääräiset kustannukset vajaaravitsemuksen hoidossa ovat Suomessa useita miljoonia euroja. Kustannuksia tarkastellessa vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisy tulee hoitoa halvemmaksi, mikäli siihen panostetaan riittävästi ja oikeanlaisin metodein.

Opinnäytetyön tutkimuskysymys on "Mitä kansainväliset tutkimukset kertovat vajaaravitsemuksen haitoista ja vaikutuksista hoitotyössä?” Tutkimuksista nousi esiin kolme keskeistä teemaa: vajaaravitsemuksen kustannukset, vajaaravitsemuksen vaikutus sairaalahoitojakson pituuteen ja vajaaravitsemuksen mahdollisesti aiheuttama suurempi potilaskuolleisuus. Tutkimuksiin valittiin kuusitoista kansainvälistä tutkimusta. Tutkimuksien potilasryhmänä olivat aikuispotilaat.

Seitsemän tutkimuksen mukaan kuolleisuusaste on noin neljä kertaa suurempi vajaaravituilla kuin heillä, joilla on hyvä ravitsemustila. Yhdentoista tutkimuksen keskiarvon mukaan vajaaravitsemus aiheuttaa keskimäärin kolme sairaalassaolopäivää lisää. Seitsemän tutkimuksen keskiarvon mukaan vajaaravitun potilaan hoito maksaa n. 80 % enemmän kuin potilaalla, jolla on hyvä ravitsemustila. Saadut tulokset vastaavat hyvin aikaisempia tutkimuksia. Tutkimustulokset osittavat vajaaravitsemuksen hoidon ja ennaltaehkäisyn tärkeyden.

Opinnäytetyssä käytettyjen kansainvälisten tutkimusten mukaan suosittelemme hoitotahoja panostamaan yksilölliseen ravitsemukseen, kattavaan vajaaravitsemusriskin seulontaan ja riittäviä resursseja hoitohenkilökunnalle huolehtia molemmista. Koulutustahoille suosittelemme kehittämistyöksi vajaaravitsemuksen seulonnan kehittämistä.

International treatment of malnutrition - A literature review

The purpose of the thesis is to collect information about malnutrition and nutrition at Peijas hospital in Vantaa, Finland as an integrated literature review using international literature and research results. The aim is to increase the awareness of medical staff about the problems and effects of malnutrition and the importance of proper nutrition. A literature review was best suited to manage the extensive material. The prevalence of malnutrition and the problems it causes in specialized health care has not been thoroughly researched, yet, the extra costs that the treatment of malnutrition creates are considerable. In Finland alone, the costs reach several million Euros annually. By focusing on the prevention of malnutrition and by being armed with the right kinds of methods, significant savings can be made.

The research question is: “What do international studies tell us about the connection between malnutrition and its impact on nursing ?” Three themes emerged: First, the costs of malnutrition for a hospital. Second, the impact of malnutrition on the length of hospital stays, and third, whether malnutrition leads to higher patient mortality rates. The source material, consisting of 16 research reports where the patient groups were adult patients, suggests the following.

Mortality rates showed to be on average four times higher for patients suffering from malnutrition as compared to well-nourished patients (based on seven research reports). Malnutrition was seen to increase the length of hospital stays by three days on average (based on the mean results of eleven research reports). Furthermore, care costs for patients with malnutrition proved to be about 80% higher than for well-nourished patients (mean result from seven research reports).

The research results clearly show how important it is to treat and, most of all, to prevent malnutrition. This leads us to present the following recommendations for medical care institutions: First, to focus on the nutrition of individual patients, second, to systematically screen for the risk of malnutrition, and third, to provide the necessary resources for staff to screen for and treat malnutrition. For universities of applied sciences we recommend a project to study how to improve malnutrition screening.

Sparad: