Haku

Tommola-talon turvallisuuden kehittäminen Tutor-arvioinnin kautta

QR-koodi

Tommola-talon turvallisuuden kehittäminen Tutor-arvioinnin kautta

Tämä opinnäytetyö käsittelee Heinolassa sijaitsevan koulun, päiväkodin ja perhekeskuksen käsittävän Tommola-talon turvallisuuden kehittämistä Tutor-riskienarviointimalliin perustuen ja se toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä. Työn tavoitteena oli antaa Tutor-arvioinnin tuloksiin pohjautuen Tommola-talolle kehitysehdotuksia turvallisuuden omatoimiseksi kehittämiseksi. Samalla päämääränä oli kyetä vastaamaan, miten Tutor-arvioinnin kehityskohde-esitykset toteutetaan käytännössä ja miten näistä turvallisuuden prosesseista tehdään kohdeorganisaatiossa ja sen eri yksiköissä toistettavia.

Tutor-arviointi suoritettiin Tommola-talossa keväällä 2013 Laurea-ammattikorkeakoulun tur-vallisuusalan ammattihenkilöiden toimesta. Tutor-arvioinnin valmistuttua sen tulokset luovutettiin kohdeorganisaatiolle ja edelleen opinnäytetyön tekijälle. Tämä tarjosi mahdollisuuden arvioida ja kehittää Tommola-talon turvallisuustoimintaa kokonaisvaltaisesti mitatun tuloksen kautta.

Opinnäytetyössä käytettiin ammattikorkeakouluopiskeluun tarkoitettuja tutkimuksellisen ke-hittämistyön lähestymistapoja ja menetelmiä. Tutor-arvioinnin tulosten ohella perehdyttiin aihetta käsittelevään kirjallisuuteen, jonka avulla työn ympärille rakennettiin teoreettinen viitekehys. Sen keskeisiä käsitteitä ovat organisaatio- ja oppilaitosturvallisuus, riskien ja turvallisuuden hallinta, turvallisuusjohtaminen sekä turvallisuuskulttuuri.

Tutor-arvioinnin tulosten ja teorian yhdistämisestä syntyi kehittämistyön tuloksina esitetyt kehitysehdotukset. Kehitysehdotuskuvauksissa selvitetään, miten Tommola-talon turvallisuus-toimintaa voidaan rakentaa ja edistää käytännössä. Kehitysehdotukset sisältävät mm. oppilaitoksen riskien arvioinnin menetelmäkuvauksen tarvittavine lomakkeineen, onnettomuustilanteen toiminta- ja viestintäohjeet sekä esimerkkejä omavalvontaa ja poikkeamatilanteita koskevista asiakirjoista.

Osa kehitysehdotuksista luo perustaa kohdeorganisaation turvallisuusjärjestelmän laatimiselle ja päivittäiselle turvallisuustyölle, kun taas osa on suoraan valmiina implementoitaviksi. Ko-konaisuudessaan työ toimii myös alustana Tommola-talolle suunnatuille yksityiskohtaisemmille turvallisuuden hankkeille. Tekijälleen työ toimi turvallisuusalan koulutuksessa opitun yhdistävänä ja kertaavana tekijänä.

Tallennettuna: