Haku

Riskienhallintaohjelmiston soveltuvuus Helsingin Satamalle

QR-koodi

Riskienhallintaohjelmiston soveltuvuus Helsingin Satamalle

Globaalin toimintaympäristön ja jatkuvan kehittämisen paineen mukanaan tuomien haasteiden vuoksi riskienhallinta on tunnistettu osaksi jatkuvuutensa turvaavaa yritystoimintaa. Hyvän hallinnointitavan kaltaiset johtamisprosessin järjestämisen suositukset sekä sisäinen valvonta tunnistavat riskienhallinnan osaksi kannattavaa liiketoimintaa.

Riskienhallinta on organisaation kokonaisvaltainen prosessi tunnistaa ja hallita riskejä sekä turvata toiminnan jatkuvuus kaikissa tilanteissa. Se on poikkihallinnollinen prosessi, joka hyödyttää kaikkia liiketoiminnan osa-alueita tasapuolisesti. Parhaimmillaan toteutettuna riskienhallinta on osa jokapäiväistä toimintaa, jolloin sillä voidaan saavuttaa merkittävää kilpailuetua. Koska riskienhallinnan prosesseja voidaan järjestää hyvin moninaisilla tavoilla, on tätä tehtävää varten kehitetty selainpohjainen Riskipiste-riskienhallintaohjelmisto.

Helsingin Satama oli hankkinut Riskipisteen käyttöönsä, mutta ohjelmistoa ei ollut otettu tehokkaasti käyttöön erinäisistä syistä. Tästä syystä minut otettiin työharjoitteluun alkuvuodesta 2012 Helsingin Satamaan, missä kehitystehtäväni oli tutustua Riskipisteeseen, laatia kehitysehdotuksia sen suhteen ja kouluttaa ohjelmiston käyttö Helsingin Sataman Riskipisteen käyttöön vastuutetuille henkilöille.

Työharjoitteluni myötä sain idean opinnäytetyöhön: tutkia kuinka hyvin Riskipiste tukee Helsingin Sataman riskienhallintaa ja miten sitä mahdollisesti tulisi kehittää toimivammaksi riskienhallintaohjelmistoksi. Helsingin Satama sekä palveluntarjoaja suostuivat yhteistyöhön ja antoivat luvan työn toteuttamiselle.

Opinnäytetyö tehtiin laadullisena tutkimuksena. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin kirjallisuuskatsausta ja teemahaastattelua. Haastattelujen kautta kuitenkin ilmeni, että Helsingin Sataman riskienhallinnassa myös oli haastateltavien mielestä kehitettävää. Näin ollen opinnäytetyön tutkimusaihetta päädyttiin laajentamaan myös koskemaan Helsingin Sataman riskienhallinnan kehittämistä.

Opinnäytetyön lopputuloksena syntyivät johtopäätökset Riskipisteen potentiaalista riskienhallintaohjelmistona sekä johtopäätökset Helsingin Sataman riskienhallinnan kehittämisestä. Viimeiseksi pohdittiin Riskipisteen soveltuvuutta nykyisellään osana Helsingin Sataman riskienhallintaa sekä sen mahdollista potentiaalia tulevaisuudessa tehokkaasti käyttöönotettuna.

Tallennettuna: