Haku

Vähemmän kipua, lisää työkykyä? : Kyselytutkimus työelämälähtöisen kuntoutuksen vaikutuksista

QR-koodi

Vähemmän kipua, lisää työkykyä? : Kyselytutkimus työelämälähtöisen kuntoutuksen vaikutuksista

Tuki- ja liikuntaelinten (TULE) sairaudet ovat merkittävin työperäisten sairauksien aiheuttaja Suomessa. Yli 30 prosenttia vuoden aikana menetetyistä työpäivistä johtuu TULE-sairauksista, kun esimerkiksi mielenterveysongelmien vuoksi menetetään noin 16 prosenttia työpäivistä. Tutkimukset osoittavat selvästi, että työ on TULE-sairauksien riskitekijä.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tarkastella eräällä suomalaisella elintarvikealan tehtaalla järjestetyn TULE-kuntoutuksen vaikutuksia osallistujien koettuihin kipuihin sekä työkykyyn. Tavoitteenamme oli selvittää, millaisia kipuja osallistujilla oli ja millaisia vaikutuksia vuoden kestävällä avomuotoisella kuntoutuksella oli TULE-kivuista kärsiville henkilöille. Kuntoutusjakso oli kokonaan toimeksiantajan organisoima ja työelämälähtöinen. Kuntoutusjaksoon sisältyi puolen vuoden intensiivijakso alkukartoituksineen ja se sisälsi työfysioterapeutin yksilö- ja pienryhmätoimintaa sekä työhyvinvointivalmentajan luentoja teemoista, kuten lepo ja ravinto. Tämä kuntoutusjakso oli ensimmäinen laatuaan kyseisellä tehtaalla, joten sitä voi pitää ns. pilottina ja tästä johtuen kuntoutukseen osallistujat olivat vähemmän oireilevia kuin toimeksiantajan muilla tehtailla järjestämissä kuntoutuksissa.

Suoritimme aineistonkeruun kyselylomakkeilla kuntoutuksen alkuvaiheessa joulukuussa 2014, kuuden kuukauden intensiivijakson jälkeen huhtikuussa 2015 sekä jakson lopussa lokakuussa 2015. Kivun subjektiivisen luonteen vuoksi olimme kiinnostuneita mahdollisista yksilöllisistä muutoksista koetussa kivussa ja työkyvyssä. Tutkittava joukko oli alussa kahdeksan henkilöä, lopussa kuusi henkilöä.

Tulokset tukivat työhyvinvointivalmentajan tiedonantoa osallistujien suhteellisen lievistä oireista ja kipu-tiloista. Kivun voimakkuus oli alku- ja loppukyselyssä kohtalaista, joten merkitsevää muutosta ei tapahtunut jo valmiiksi hyvin lieväoireisesta alkutilanteesta. Osallistujien tietoisuus omien kipujen syistä lisääntyi merkittävästi alku- ja välikyselyn välisenä aikana. Työtä kipu haittasi keskimääräisesti hyvin vähän, kun taas kivun aiheuttama haitta vapaa-aikana kasvoi hieman. Kivun aiheuttama haitta uneen pysyi vähäisenä koko jakson ajan ja särkylääkkeiden käyttö väheni. Työkyky oli alkukyselyssä kaikilla osallistujilla hyvä tai erittäin hyvä ja alku- ja välikyselyn aikana suurin osa koki työkykynsä erittäin hyväksi. Useat osallistujat alkoivat muuttaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan kuntoutusjakson seurauksena.

Tallennettuna: