Haku

Helppoa ja herkullista ruokaa eteläsavolaisista raaka-aineista

QR-koodi

Helppoa ja herkullista ruokaa eteläsavolaisista raaka-aineista

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää helppoja, herkullisia ja nykyaikaan sopivia reseptejä eteläsavo-laisia elintarvikkeita käyttäen. Työn tavoitteena oli kasvattaa eteläsavolaisten elintarvikkeiden tunnettavuutta ja käytettävyyttä arjessa. Opinnäytetyön tilaajana toimi Etelä-Savon elintarvikekehittämisyhdistyk-sen Ekoneum ry:n Ruokaviestintä ja alueellisen ruokaidentiteetin vahvistaminen - Etelä-Savon ruokaviesti -hanke. Ekoneum yhdistykseen kuuluvat Mikkelin Ammattikorkeakoulu, Ruralia-instituutti ja Luonnonva-rakeskus.

Opinnäytetyö on toiminnallinen työ, ja työ sisältää kaksi vaihetta: tutkinnallisen ja toiminnallisen osuuden. Työn teoreettinen viitekehys perustui tuotekehitysprosessin selvittämiseen sekä työssä käytettävien käsitteiden määrittämiseen. Tutkinnallisessa osuudessa tehtiin taustatutkimusta kuluttajakäyttäytymisestä, ruokatrendeistä sekä otettiin selvää eteläsavolaisista ruoantuottajista ja raaka-aineista. Näiden tietojen pohjalta kehitettiin nykyaikaan sopivia, helppoja ja herkullisia reseptejä.

Työssä käytettiin päämenetelmänä tuotekehitystä, sekä muina tiedonkeruumenetelminä käytettiin tuotetyytyväisyyskyselyä, henkilökohtaisia keskusteluja ja dokumenttianalyysia. Tuotekehityksen vaiheita ovat ideointi, esitutkimus, karsinta, koekeittiövaihe ja markkinoille lanseeraus. Tuotekehityksen teoria kulki työn alusta alkaen mukana.

Työn tekeminen aloitettiin suunnitelmalla, jossa määritettiin työn tavoitteet. Työn alussa etsittiin taustatietoja tuotekehityksen tueksi. Ideointivaiheessa reseptiikkaan haettiin ideoita muun muassa ruokablogeista, keittokirjoista ja lehtiartikkeleista, sekä käytettiin ideointimenetelmiä. Koekeittiövaiheessa valmistettiin useampi tuote, joista valittiin aistinvaraisen arvioinnin avulla parhaat. Tuotteita maistatettiin kuluttajaraadilla.

Reseptejä kehitettiin noin kaksikymmentä kappaletta. Resepteissä on suolaisia pääruokia ja välipaloja, ja pääraaka-aineina käytettiin mahdollisuuksien mukaan eteläsavolaisia tuotteita. Reseptit ovat työntilaajan käytettävissä ja ne julkaistaan mahdollisesti työn tilaajan toimesta vuoden 2017 alkupuolella.

Tallennettuna: