Sökning

Ammattikeittiön ilmanvaihtojärjestelmien elinkaarikustannukset

QR-kod

Ammattikeittiön ilmanvaihtojärjestelmien elinkaarikustannukset

Opinnäytetyössä tutkitaan ammattikeittiön ilmanvaihtojärjestelmien elinkaarikustannuksia. Työssä tutkittava kohde on Kuopion yliopistolliseen sairaalaan tulevan valmistuskeittiön osa.

Opinnäytetyössä pyydettiin kohteeseen kahdelta laitevalmistajalta suunnitelmat, jotka olisivat mahdollisimman nykyaikaiset sekä toiset suunnitelmat, jotka olisivat ns. ”perusratkaisut”. Halton Oy:lta saatiin yksi suunnitelma, jossa käytettiin ilmanvaihtokattoa, automaatista erottimien pesuria sekä heidän uutta M.A.R.V.E.L.- ohjausjärjestelmää. Jeven Oy:lta saatiin neljä erilaista suunnitelmaa, joista kahdessa oli käytetty ilmanvaihtokattoja sekä kahdessa huuvia. Toisessa Jevenin ilmanvaihtokatto- ja huuvaratkaisussa oli käytetty uutta Jevenin Turboswing-erotinta ja toisissa oli käytetty vanhempia erottimia.

Suunnitelmista laskettiin urakointi-, huolto- ja energiakustannukset sekä tehtiin olosuhde- simuloinnit. Energiankulutuksen laskemiseen ja olosuhteiden simuloimiseen käytettiin Riuska- ohjelmaa. Huolto- ja urakointikustannusten laskemiseen käytettiin laitevalmistajien tietoja ja arvioita.

Elinkaarikustannuksiltaan halvimmaksi tuli Jevenin huuvaratkaisut, joista voittajaksi tuli ratkaisu, jossa käytettiin vanhempia JCE- erottimia. Ilmanvaihtokattoratkaisuista edullisimmaksi elinkaarikustannuksiltaan tuli Jevenin ratkaisu Turboswing- erottimilla, toiseksi Jevenin ratkaisu JCD-erottimilla ja viimeiseksi Haltonin järjestelmä.

Huuvaratkaisut tulivat edullisimmaksi halpojen investointikustannusten vuoksi, Haltonin järjestelmä kulutti vähiten energiaa, mutta ero ei ollut kovin suuri muihin järjestelmiin. Jevenin turboswing- erottimilla ja Haltonin automaattisella pesurilla säästettiin paljon huoltokustannuksissa. Haltonin järjestelmä jäi viimeiseksi sen suurien urakointikustannusten vuoksi. Kaikilla järjestelmillä päästiin tavoiteltuun sisäilmastoluokka kahteen.

In this bachelor´s thesis is explored ventilations life-cycle costs in institutional kitchen. Exploration is made to part of a kitchen witch is planned to the Kuopios academical hospital.

Two kitchen ventilation ystem manufacturers made different plans witch i compared. Halton Ltd. made one plan where is used Haltons Ventilation ceilig, automatic grease filter washer and M.A.R.V.E.L-airflow control system. Jeven Ltd. made four different plans. In two plans they used ventilation ceilings and in second two they used hoods.

From each plan i calculated contraction-, maintenance- and energy consumption costs. Manufacturers knowledge was use to calculate contraction- and maintenance costs. Riuska- program was used to calculate energy consumption and to simulate internal temperature.

Life cycle costs were cheapest in Jevens hood system. Haltons system were most expensive.

Jevens hood system were cheapest because of their low contraction costs. Halton had lowest energy consumption costs. Jevens turboswing- filter and Haltons automatic filter washer saved lot of from maintenance costs.

Sparad: