Haku

Yhdenvertaisuuden toteutuminen pääkaupunkiseudun kuntokeskuksissa : kyselylomaketutkimus kuntokeskustyöntekijöiden näkökulmasta

QR-koodi

Yhdenvertaisuuden toteutuminen pääkaupunkiseudun kuntokeskuksissa : kyselylomaketutkimus kuntokeskustyöntekijöiden näkökulmasta

Uusi yhdenvertaisuuslaki astui voimaan 1.1.2015, jonka tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista julkisessa ja yksityisessä toiminnassa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, miten yhdenvertaiset kuntosalipalvelut toteutuvat pääkaupunkiseudun kuntokeskuksissa työntekijöiden näkökulmasta. Yhdenvertaisuuden toteutumista pääkaupunkiseudun kuntokeskuksissa arvioitiin tässä tutkimuksessa palveluiden tarjonnan, esteettömyyden ja asenteiden pohjalta.

Opinnäytetyön tilaajana toimi Suomen Vammaisurheilu ja – liikunta (VAU) ry. Opinnäytetyö toteutettiin sähköisenä kyselytutkimuksena Espoon, Helsingin ja Vantaan kuntokeskuksille, joiden yhteystiedot kerättiin internetistä eri hakumenetelmillä. Kysely lähetettiin 143 kuntokeskukselle. Vastaukset on analysoitu Webropol -kyselysovelluksen antaman yhteenvedon avulla.

Kyselyyn vastasi 29 kuntokeskusta, ja tällöin vastausprosentiksi saatiin 20 %. Työntekijöiden näkökulmasta kuntokeskusten esteettömyys toteutuu melko hyvin. Kuntokeskukset eivät koe tarvitsevansa tukea tai koulutusta koskien erityisryhmien kuntosalipalveluita. Tukea kuitenkin toivottiin kuntokeskuksen esteettömyyden parantamisessa ja erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden tavoittamisessa. Yhteistyötä tehtäisiin mieluiten fysioterapeuttien ja vammaisjärjestöjen sekä kunnan erityisliikunnan ohjaajien kanssa. ”Saavutettava sali”-sertifikaatista (IFI -merkki) oltiin kiinnostuneita.

Opinnäytetyön tulokset eivät ole yleistettävissä pienen vastausmäärän vuoksi. Johtopäätöksenä todetaan, että yhdenvertaisuuden toteutuminen pääkaupunkiseudun kuntosaleilla ei ole sellaisella tasolla, että se täyttäisi kaikki yhdenvertaisuuslain vaatimukset. Kuntokeskukset eivät kuitenkaan suhtaudu negatiivisesti erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden harjoittelumahdollisuuksien kehittämiseen. Tutkimuksen vastausprosentin jäädessä alhaiseksi tulosten yleistämiseen vaaditaan laajempia jatkotutkimuksia yhdenvertaisuuden toteutumisesta.

Tallennettuna: