Haku

Leikkitaulu varhaiskasvatuksen työvälineenä : leikkitaulun merkitys lasten osallisuudelle. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan näkökulma

QR-koodi

Leikkitaulu varhaiskasvatuksen työvälineenä : leikkitaulun merkitys lasten osallisuudelle. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan näkökulma

Opinnäytetyössämme selvitimme millaisia kokemuksia varhaiskasvatuksen henkilökunnalla on leikkitauluista. Tarkastelemme henkilökunnan näkemyksiä siitä, mitä hyötyjä ja haittoja leikkitauluilla on sekä miten ne vaikuttavat lasten osallisuuteen. Teoreettisena viitekehyksenä on osallisuus ja lasten leikki. Työelämäyhteistyökumppanina toimi varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö VKK-Metro, jonka kehittämisteema vuosille 2014 – 2016 on Leikki ja leikilliset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa.

Opinnäytetyömme on laadullinen tutkimus ja saimme tutkimusmateriaalin haastattelemalla kahden eri helsinkiläisen päiväkodin varhaiskasvattajia. Haastattelut olivat ryhmähaastatteluja ja noudattivat puolistrukturoidun teemahaastattelun runkoa. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2015. Analysoimme aineiston teemoittelemalla.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnan kokemukset leikkitaulusta ja syyt sen käytölle vaihtelivat. Leikkitaulu nähtiin lasten leikkiä tukevana, mutta tietyissä tilanteissa myös rajoittavana. Leikkitaulun käyttöä korostettiin lapsen kanssa, jolla ei ole vielä yhteistä kieltä muiden kanssa sekä lapsen kanssa, jolle tuottaa haasteita löytää sopivaa leikkiä ja sitoutua siihen. Varhaiskasvatuksen henkilökunta korosti, että leikkitaulun käyttö vaatii kasvattajalta sitoutumista. Vastaajat toivat esiin, että leikkitaulun vaikutus lasten osallisuuteen vaihtelee kasvattajan toiminnan mukaan. Osallisuus toteutui leikkitaulun avulla lasten päästessä itse valitsemaan leikkejä, joita leikkitaulussa on. Leikkitaulun hyötyinä kasvattajat pitivät sitä, että leikkitaulu tuki lapsiryhmän muodostumista, leikkirauhan säilymistä ja pitkäkestoista leikkiä.

Tallennettuna: