Haku

Lasten sosiaalisten suhteiden ja ryhmäytymisen vahvistaminen psykomotorisen toiminnan avulla päiväkodissa

QR-koodi

Lasten sosiaalisten suhteiden ja ryhmäytymisen vahvistaminen psykomotorisen toiminnan avulla päiväkodissa

Tämän monimuotoisen opinnäytetyön tavoitteena ja kehittämistehtävänä oli psykomotoristen harjoitteiden avulla tukea päiväkodin integroidun erityisryhmän sosiaalisia suhteita ja ryhmäytymistä. Tavoitteena oli myös saada psykomotoristen harjoitteiden avulla lisättyä kasvattajien tietoisuutta psykomotoriikan käyttämisestä lapsiryhmässä ja luoda kyseiselle ryhmälle ja kenties koko päiväkodille mahdollisuus ottaa psykomotorinen toiminta osaksi päiväkodin arjen struktuuria.

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus on toteutettu integroidussa erityisryhmässä 4-5 -vuotiaille lapsille eräässä pääkaupunkiseudun päiväkodissa. Ohjattuja toimintakertoja oli yhteensä seitsemän, ja niiden kesto oli joka kerta noin 45 minuuttia.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu varhaiskasvatuksesta, psykomotoriikasta, lapsen sosiaalisesta toimijuudesta ja erityiskasvatuksesta päiväkodissa. Tämä teoreettinen viitekehys on kaikkien järjestämiemme toimintakertojen lähtökohtana.

Tässä monimuotoisessa opinnäytetyössä on pyritty arvioimaan toiminnan vaikuttavuutta ohjaajien osallistuvalla havainnoinnilla ja varhaiskasvattajille tehdyn palautelomakkeen vastauksia käyttäen. Havaintojen ja palautteen perusteella on tehty johtopäätöksiä, jotka koskevat lasten osallistumista, heidän kontaktin ottamista muihin lapsiin, lasten vuorovaikutuksen laatua, lasten välisiä sosiaalisia suhteita ja niiden kehittymistä sekä ryhmäytymistä.

Johtopäätöksissä on tultu siihen tulokseen, että lasten vuorovaikutuksen laatu ja sosiaalisetsuhteet kehittyivät ja vahvistuivat toiminnan myötä. Vuorovaikutus oli tasavertaisempaa lapsiryhmän jäsenten välillä loppua kohden. Toiminta tuki ryhmäytymistä sosiaalisten suhteiden ja vuorovaikutuksen vahvistumisen kautta. Suurin osa ryhmän varhaiskasvattajista oli samaa mieltä siitä, että toimintatavat ovat hyödynnettävissä ryhmän toiminnassa myös tulevaisuudessa. He näkivät hyödynnettävyyden myös suhteessa koko päiväkodin toimintaan.

Tallennettuna: