Haku

Esimiehen työhyvinvointi finanssialalla

QR-koodi

Esimiehen työhyvinvointi finanssialalla

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat esimiesten työhyvinvointiin. Tutkimuksen kohdeorganisaatio oli finanssialalla toimiva yritys, joten tavoitteena oli myös tutkia, miten finanssialan tulevaisuuden muutokset vaikuttavat esimiesten työhön ja työhyvinvointiin.

Työssä käytettiin tutkimusmenetelmänä kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää ja tutkimus toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluihin osallistui yhteensä viisi kohdeorganisaation esimiestä. Haastattelukysymykset koostuivat kahdeksasta esimiesten työhön ja työhyvinvointiin liittyvästä kysymyksestä.

Haastatteluissa nousivat esimiesten työhyvinvoinnin tekijöistä eniten esille työyhteisö ja sen toiminta sekä omaan työhön liittyvät seikat. Esimiesten työhyvinvointiin vaikuttivat erityisesti oman tiimin työn sujuvuus sekä vuorovaikutus kaikkien sidosryhmien kanssa. Oman työn osalta voimavaroina pidettiin selkeää työnkuvaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Esimiehet kokivat, että tulevaisuuden muutosten vaikutuksia heidän työssään ei vielä pysty selkeästi näkemään. Digitaalisuus nähtiin kuitenkin merkittävimpänä asiana muutosten takana.

Tutkimus osoitti, että esimiesten työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät eivät näyttäisi pääosin poikkeavan muussa asemassa olevien työhyvinvoinnin tekijöistä. Ryhmähenkeen ja itse työhön liittyvät tekijät korostuvat kuitenkin esimiehillä vahvimmin, ja tämän taustalla on esimiehen asema organisaatiossa. Esimiehellä on yleensä valtaa sekä vastuuta, ja muutokset näissä vaikuttavat selkeästi työhyvinvointiin. Tulevaisuudessa esimiehen perustehtävä ei tule muuttumaan, mutta johtamistavat ja viestintävälineet kokevat muutoksia. Muutoksenhallinnassa erityisen tärkeää on avoin ja positiivinen asenne.

Tallennettuna: