Haku

Tapahtumatuotantojen julkaisun tekninen kehityssuunta : IP-teknologian ja automaation käyttö Rion olympialaisissa

QR-koodi

Tapahtumatuotantojen julkaisun tekninen kehityssuunta : IP-teknologian ja automaation käyttö Rion olympialaisissa

Tämä opinnäytetyö tarkastelee Rio de Janeiron 2016 kesäolympialaisten kisasignaalien tuotantoa ja julkaisua. Työssä käydään läpi kahden eri mediaoikeudet ostaneen yhtiön tuotantomallia ja niiden teknologisia ratkaisuja sekä tapahtumatuotantojen yleistä teknologista kehitystä. Työtä varten on haastateltu kolmea alan ammattilaista. Lisäksi työn tekijä reflektoi ja analysoi aihetta oman monivuotisen tuotantotyökokemuksensa perusteella.

Olympialaiset ovat yksi maailman suurimpia mediatapahtumia ja eniten seurattuja urheilutapahtumia. Muuttuvien median kulutustottumusten ja kasvavien sisältö- ja jakeluvaatimuksien vuoksi perinteiset televisioyhtiöt laajentavat tarjontaansa digitaalisilla alustoilla.

Brasilialainen Globosat-yhtiö tuotti ennennäkemättömän laajan olympiatuotannon brasilialaisille kotikisoissaan Rio de Janeirossa. Tuotanto oli niin laaja kaikkine julkaisukanavineen, että ohjelmatuotannossa oli pakko hyödyntää IP-teknologiaa ja studioautomaatiota. Globosatin tuotannossa uusia ratkaisuja olivat IP-signaalien monitorointiyksikkö sekä ohjelmatuotantoa varten kehitetyt kevyttuotantoyksiköt, joissa hyödynnettiin studioautomaatiota ja uusia työtapoja.

Suomen Yleisradion sisällölliset painopisteet olivat erityisesti televisiossa, jossa TV2 tarjosi suomalaisille kisatapahtumia vuorokauden ympäri. Yle jatkoi myös Sotšissa alkanutta digitaalisen palvelualustan tarjontaa Rio Areena -palvelulla. Yle pyrki alhaisempiin tuotantokustannuksiin valitsemalla ohjelmatuotannolleen etätuotantomallin, jossa paikanpäälle Brasiliaan lähetettiin sisältötuotannon kannalta oleelliset tekijät. IP-teknologian ja automatisoidun kisasignaalien siirron käyttö lisäsivät Ylen tuotantotehokkuutta. Ohjelmatuotannon työtavoissa ei kuitenkaan menty yhtä pitkälle kuin Globosatin automatisoidussa ohjelmatuotannossa.

Suurissa tapahtumatuotannoissa uutta IP-teknologiaa testataan ja käytetään yhä enemmän siirrettävien signaalimäärien, IP:n tarjoaman tuotantotehokkuuden ja siitä saatavien resurssisäästöjen vuoksi. IP-teknologia tuleekin tarjoamiensa resurssisäästöjen kautta muuttamaan ohjelmatuotantojen julkaisun painotuksia ja työtapoja.

Tallennettuna: