Haku

Teollisuusyrityksen valmius teknologian kiihtyvään kehitykseen

QR-koodi

Teollisuusyrityksen valmius teknologian kiihtyvään kehitykseen

Teknologian nopea kehittyminen on johtanut robotiikan ja ohjelmistorobotiikan merkittävään yleistymiseen kaikilla toimialoilla. Voimakkaasti muuttuvilla aloilla, kuten logistiikassa ja valmistavassa teollisuudessa, toimivien yritysten on kilpailussa pärjätäkseen parannettava valmiuksiaan hyödyntää robotiikkaa.

Metropolia Ammattikorkeakoulu osallistuu Robotiikasta resilienssiä ja elinvoimaa -hankkeeseen, jossa yrityksiä ja niiden henkilöstöä valmennetaan kohtaamaan robotiikan haasteet ja muuttamaan ne liiketoimintamahdollisuuksiksi. Insinöörityön tavoitteena oli luoda teoreettinen viitekehys ja haastattelukysymykset hankkeessa tehtävää tutkimusta ja valmennusta varten. Teoreettinen viitekehys koostettiin yrityksen eri päätöksenteon tasoille tukemaan strategisen, taktisen ja operatiivisen nykytilan kartoitusta ja toimenpiteiden suunnittelua. Painopiste oli strategisessa suunnittelussa ja toimintaympäristön analyysissa.

Teorian pohjalta koostettiin kysymyspatteristo, jonka avulla selvitettiin, mikä on suomalaisen teollisuuden automaation nykytila, kyky kehittää toimintaa teknologian avulla ja valmius hyödyntää robotiikkaa tulevaisuudessa. Kysymyspatteriston toimivuus käytännössä testattiin kahdessa yrityksessä. Kysymyspatteristo oli kaksiosainen. Haastattelurungon avoimien kysymysten avulla haastateltiin yrityksen edustajia suullisesti. Kyselylomakkeella kerättiin vertailukelpoista kvantitatiivista aineistoa. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin siten sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä.

Haastatteluista kirjoitettiin tapauskuvaukset, joiden sisältöä verrattiin tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että kysymyspatteristoa hyödyntämällä saadaan varsin selkeä käsitys teollisuusyrityksen teknologian hyödyntämisen nykytilasta ja valmiuksista kehittää toimintaansa teknologian avulla. Teoreettista viitekehystä ja kysymyspatteristoa voidaan hyödyntää Roboreel-hankkeessa. Niitä voidaan mahdollisesti hyödyntää myös muissa vastaavanlaisissa hankkeissa, mutta painopistealueet on suunniteltava kulloisenkin hankkeen mukaisesti.

Tallennettuna: