Haku

Aikakauslehden lukijoiden osallistaminen lehden tekoon verkon keinoin

QR-koodi

Aikakauslehden lukijoiden osallistaminen lehden tekoon verkon keinoin

Mediatoimialan digitalisoituminen muuttaa myös aikakauslehtien toimituskulttuureja. Koska lukijat siirtyvät käyttämään sähköisiä medioita, myös lehtibrändien on tärkeää olla läsnä ja näkyä digitaalisissa kanavissa. Aikakauslehtialan digitalisoitumiskehityksen yhtenä keskeisenä teemana on lukijoiden aktivoiminen ja sitouttaminen verkon avulla.

Verkkomediat ja sosiaalinen media tarjoavat uusia tapoja lukijoiden osallistumiseen lehden tekoon, mikä on perinteisesti ollut aikakauslehdille tärkeä keino lukijasuhteen sitouttamiseksi. Lukijoiden aktivoimisella eli osallistamisella ei yleensä tarkoiteta vain lukijoiden aktivoimista tekemään ja toimimaan, vaan olennainen osa sitä on lukijoiden tekemisten, sanomisten ja päätösten raportoiminen lehdessä.

Tuore esimerkki uudenlaisesta lukijoiden aktivoimisen tavasta on Bonnierin Olivia-lehden toteuttama Oma Olivia -projekti, jossa lukijat saivat osallistua tammi-helmikuun 2012 lehden tekoon Omaolivia.fi-joukkoistamistyökalun avulla. A-lehtien Lily-lehdessä sisällöntuotantomalli on puolestaan ajateltu kokonaan uusiksi: lehdellä ei ole lainkaan paperista ilmestymismuotoa ja sen sisällöstä valtaosan tuottavat yleisöbloggaajat.

Työn tavoitteena oli selvittää, millaisia keinoja aikakauslehtien toimituksilla on vahvistaa lehden lukijasuhdetta ja osallistaa lukijoitaan lehden tekoon verkon keinoin. Keinovalikoimaa rajattiin käsittämään nimenomaan aikakauslehtitaloille kustannustehokkaita ja olemassa olevaa osaamista hyödyntäviä tapoja aktivoida ja tavoittaa lukijoita verkossa.

Asiantuntijahaastateltavien kokemusten ja kesällä 2012 toteutetun lehtiseurannan perusteella osallistamisen keinoja jaoteltiin seitsemään eri kategoriaan, jotka havainnollistavat eri lähestymistapoja lukijoiden osallistamiseen.

Tallennettuna: