Haku

Musiikkiharjoituskokeilut luovuuden ja hyvinvoinnin lähteenä Omnian aikuisopiskelijoilla

QR-koodi

Musiikkiharjoituskokeilut luovuuden ja hyvinvoinnin lähteenä Omnian aikuisopiskelijoilla

Tutkin opinnäytetyössäni opetustani Omnian toisen asteen opiskelijoiden Taide ja luova ilmaisu - kursseilla sekä musiikin valinnaiskursseilla. Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää, millaiset musiikkiharjoitukset toimivat heterogeenisten ja aiemmin vähän musiikkia harrastaneiden opiskelijoiden ryhmissä, miten opiskelijat kokivat harjoitukset ja mitä musiikkiharjoitusten avulla voi oppia. Tutkin myös, mitä pedagogisia taitoja opettaja tarvitsee opettaessaan luovaa ilmaisua ja musiikkia heterogeenisille ja aiemmin vähän musiikkia harrastaneille opiskelijaryhmille.

Kehittämistyölleni ja Omnian opetukselleni tärkeitä lähtökohtia ovat musiikin opetuksen saavutettavuus, sosiokulttuurinen innostaminen, itseohjautuvuuden ja hyvän musiikkisuhteen mahdollistaminen sekä luova ryhmätoiminta. Laadullinen tutkimukseni Omniassa perustui ennen kaikkea opetus tilanteiden ja luovan ryhmätoiminnan havainnointiin. Lisäksi tutkimusaineistona olivat 60 opiskelijalta saatu tuntipalaute sekä 15 opiskelijan oppimispäiväkirjat. Opinnäytetyössä esittelemäni musiikkiharjoitukset ovat yksi olennainen tutkimuksen tulos.

Opinnäytetyössä ilmeni, että useilla opiskelijoilla oli heikko musiikkisuhde ja vähäinen tietämys musiikista, vaikka he olivat juuri päässeet yläkoulusta. Monen opiskelijan ainoa tapa kokea musiikkia oli ollut ennen opetuksen alkamista musiikin kuunteleminen. Musiikkiharjoitukset lisäsivät opiskelijoiden itsevarmuutta ja edistivät vuorovaikutusta ja osallisuutta. Opiskelijat oivalsivat harjoitusten avulla itsestään uusia asioita, heidän musiikkisuhteensa kehittyi vahvemmaksi ja heidän musiikki- ja taidekäsityksensä laajentuivat. Opettajalta edellytettiin paitsi vahvaa musiikkipedagogista ammattitaitoa myös luovia ja monipuolisia työtapoja. Opiskelijan sisäisen motivaation syntymistä edistivät ennen kaikkea opettajan aitous, rentous ja innostuneisuus sekä opiskelijoiden omaehtoisuuden ja kyvykkyyden tunteiden huomioon ottaminen harjoituksissa ja opetustilanteissa.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että musiikilla voi olla suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja ilmaisumahdollisuuksiin. Ryhmän ohjaaja voi sopivien musiikkiharjoitusten ja luovan ryhmätoiminnan avulla auttaa toisen asteen opiskelijoita lujittamaan ja laajentamaan musiikkisuhdettaan ja ilmaisumahdollisuuksiaan.

Tallennettuna: