Haku

Fiktiivinen hahmo osana tapahtuman markkinointia sosiaalisessa mediassa : tapaustutkimus Evolution Crew Oy:lle uuden markkinointikeinon pilotista

QR-koodi

Fiktiivinen hahmo osana tapahtuman markkinointia sosiaalisessa mediassa : tapaustutkimus Evolution Crew Oy:lle uuden markkinointikeinon pilotista

Opinnäytetyöni tavoitteena on saada yleiskuva Evolution Crew Oy:n terassiklubi Bossan kohderyhmään vetoavasta fiktiivisestä hahmosta, sen toiminnasta, ja kampanjan tuomista mahdollisuuksista. Opinnäytetyössäni toteutettiin fiktiivisen hahmon pilotti osana Bossa –terassiklubin markkinointia. Päätutkimuskysymys on ”Miten fiktiivistä hahmoa voidaan hyödyntää tapahtuman markkinoinnissa sosiaalisessa mediassa?”

Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan markkinointia sosiaalisessa mediassa, henkilöbrändäystä ja verkkopersoonan muodostumista. Teorialuvun aihealueet liittyvät fiktiivisen hahmon persoonan rakentumiseen sekä hahmokampanjan toteuttamiseen sosiaalisessa mediassa.

Opinnäytetyön aineistoa kerättiin lähdekirjallisuuden lisäksi muiden hahmojen vertaisanalyysilla ja Twitter-käyttäjiltä kerättyjen päivitysten dokumenttianalyysilla. Kohderyhmäläisten kanssa toteutettiin työpaja, jossa hahmo rakennettiin ryhmäkeskustelun ja heuristisen ideointitekniikan avulla. Kampanjan jälkeen onnistumista arvioitiin kuusi ajatteluhattua –menetelmää soveltaen.

Hahmokampanja voi parhaimmillaan olla merkittävä osa markkinointia. Hyvin verkottunut fiktiivinen hahmo voi parantaa tapahtuman näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Pilotin ja benchmarkingin tulosten perusteella voidaan huomata, että hahmokampanja vaatii paljon resursseja. Hahmokampanjan toteutuksessa on monia haasteita, ja huomioon tulee ottaa myös markkinointia säätelevät lait. Fiktiivisen hahmon tulee aina linkittyä markkinoitavaan yritykseen tai tuotteeseen. Hahmokampanjalle on miltei välttämätöntä hahmon näkyvyys useammassa eri kanavassa.

Jotta fiktiivinen hahmo voi toimia tapahtuman kävijöiden sitouttajana, täytyy viestinnän kiinnittää huomiota. Viestien tulee tyylillisesti ja sisällöllisesti olla kohderyhmää kiinnostavia. Merkittävintä on kuitenkin viestin takana oleva persoona. Dokumenttianalyysin tuloksista voidaan havaita, että oma aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on tärkeää. Yksisuuntaisen viestinnän sijaan tulisi pyrkiä dialogiin potentiaalisen asiakkaan kanssa.

Tallennettuna: