Haku

Draamaa kulisseissa : teatteriin tutustumisen jäljillä

QR-koodi

Draamaa kulisseissa : teatteriin tutustumisen jäljillä

Opinnäytetyössä perehdytään teatteritaloissa järjestettäviin draamallisiin kulissikierroksiin. Kulissikierrokset kuuluvat teattereiden tekemään yleisötyöhön. Yleisötyön parissa kulissikierroksia on pidetty olennaisena osana toimintaa, ja niitä järjestetään monissa teattereissa. Yleisötyön tavoitteina on pidetty teatteritietouden ja -kiinnostuksen lisäämistä. Kulissikierros palvelee tätä tarkoitusta esittelemällä teatterin tiloja. Draamallisessa kulissikierroksessa kierros kuljetaan suunnitellun juonen puitteissa. Monissa kulissikierroksissa yleisöä myös osallistetaan toimintaan erilaisin harjoittein.

Opinnäytetyössä tarkastellaan draamallisen kulissikierroksen rakennetta ja valmistusprosessia. Työtä varten haastateltiin kahta teatteri-ilmaisun ohjaajaa (AMK), jotka ovat ohjanneet ja suunnitelleet draamallisen kulissikierroksen. Haastattelujen rinnalla kerrotaan Suomen Kansallisteatteriin toteutetun draamallisen kulissikierroksen suunnitteluprosessista.

Draamalliset kulissikierrokset ja niiden valmistusprosessit jaetaan työssä neljään osaalueeseen tarkastelun helpottamiseksi. Nämä osa-alueet ovat tuotannolliset puitteet, kierroksissa käytetyt tilat, kierrosten draamallisuus ja kierrosten osallistavuus. Osa-alueita käsitellään kahden kulissikierroksen ja suunnitteilla olevan kierroksen pohjalta. Tämä tarjoaa esimerkkejä työtavoista ja erilaisista ratkaisuista.

Työstä selviää, että draamallista kulissikierrosta suunniteltaessa tuotannolliset puitteet ja tilojen käyttö rajoittavat usein suunnittelutyötä. Syynä tähän on teatterien ensisijainen tavoite luoda esityksiä. Rajoitteet kannattaa ottaa vastaan haasteina ongelmien sijaan, sillä rajoituksista huolimatta on mahdollista luoda vaikuttavia kulissikierroksia.

Draamallisessa kulissikierroksessa eteneminen ja tehtävät harjoitteet motivoidaan kierroksen tarinan kautta. Tarina ja sen hahmot pohjautuvat usein teatterin historiaan ja rakennukseen.

Taidekasvatuksessa osallistamista käytetään enenevässä määrin. Kulissikierroksessa osallistaminen on usein olennainen osa jo suunnittelutyötä aloitettaessa. Työn perusteella osallistaminen voidaan jakaa neljään luokkaan: osallistujat rooleissa, draamalliset liikkumisen tavat, toiminnallinen ongelmanratkaisu ja draamaharjoitteet. Näitä hyödyntämällä on mahdollista luoda monipuolisesti osallistava kulissikierros sen lyhyestä kestosta huolimatta.

Tallennettuna: