Haku

Ideasta liiketoimintamalli - Asiakasymmärrys palveluliiketoiminnan suunnittelun keskiössä

QR-koodi

Ideasta liiketoimintamalli - Asiakasymmärrys palveluliiketoiminnan suunnittelun keskiössä

Palvelualojen merkitys Suomen kansantaloudelle ja työllisyyden kehittymiselle on kasvanut jatkuvasti. Erityisesti väestön ikääntyminen on lisännyt palveluiden kysyntää. Ikääntyneillä on yhä enemmän varallisuutta, halua ja tottumusta hyödyntää erilaisia palveluita.

Tämän kehittämistyön tavoitteena oli suunnitella asiakaslähtöinen ja kannattava liiketoimintamalli aloittavalle yritykselle, joka myy ja markkinoi kauneus- ja hyvinvointipalveluita koteihin. Liiketoiminnan tärkein asiakassegmentti ovat kotona asuvat ikääntyneet ihmiset. Kehittämistyössä pyrittiin löytämään liiketoimintamalli, joka tuo todellista arvoa asiakkaille, mutta samalla myös kilpailuetua yritykselle.

Työn tietoperusta keskittyy käsittelemään monipuolisesti asiakasymmärryksen hyödyntämistä palveluiden ja liiketoiminnan suunnittelussa. Kehittämistyössä sovelletaan palvelumuotoilun työkaluja ja luovan ongelmanratkaisun periaatteita noudattelevaa palvelumuotoiluprosessia. Kehittämistyössä toteutettiin työpaja, jonka avulla saatiin tuotua ikääntyneiden kokemuksia ja näkemyksiä mukaan kehittämistyöhön. Liiketoiminnan suunnittelussa on hyödynnetty työpajassa esiin nousseita ikääntyneiden tarpeita ja kokemuksia. Kehittämistyö sisältää myös teemahaastatteluja. Niiden avulla pyrittiin selvittämään muun muassa kotihoivapalveluja tarjoavien yritysten kiinnostusta mahdolliseen kumppanuuteen suunnitellun yrityksen kanssa.

Kehittämistyön konstruktiona syntyi uudenlainen verkostomainen liiketoimintamalli kauneus- ja hyvinvointialalle. Tarinallistamisen avulla palveluihin saadaan mukaan elämyksellisyyttä ja laadun johtamisohjelman avulla varmistetaan strategian mukainen korkea palvelun laatu. Liiketoimintamallissa pyritään samanaikaisesti sekä pienentämään kustannuksia että erottautumaan kilpailijoista. Liiketoimintamalli kuvattiin Business Model Canvas–työkalun avulla. Konstruktiivisen tutkimusotteen mukaisesti suunnitteluprosessin aikana syntyi uutta asiakasymmärrystä, jota hyödynnettiin liiketoimintamallin kehittämistyössä.

Tallennettuna: