Haku

Merkitysten matka : Opas merkityksellisen toiminnan käyttämisestä kroonista kipua kokevan asiakkaan toimintaterapiassa

QR-koodi

Merkitysten matka : Opas merkityksellisen toiminnan käyttämisestä kroonista kipua kokevan asiakkaan toimintaterapiassa

Jokainen ihminen kokee elämänsä aikana kipua, joka voi vaikuttaa toiminnallisuuteen, työssä jaksamiseen, mielialaan ja taloudelliseen toimeentuloon. Kipu koetaan yksilöllisesti ja muiden ihmisten voi olla vaikea ymmärtää toisen kärsimystä. Kipu voi syntymekanismista huolimatta kroonistua, jolloin kipu on jatkunut yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta. Yleisimmät menetelmät kroonista kipua kokevan asiakkaan toimintaterapiassa ovat ortoosit, karaisu- ja kuormitushoidot sekä vaihtoehtoiset toimintatavat. Tutkimusten mukaan myös merkityksellistä toimintaa voidaan käyttää kroonista kipua kokevan asiakkaan toimintaterapiassa. Asiakkaan itsearvostus ja pystyvyyden tunne vahvistuvat, kun hän voi osallistua itselleen merkityksellisiin toimintoihin. Jos asiakas ei voi tehdä itselleen merkityksellisiä toimintoja, voi kroonisesta kivusta tulla osa hänen identiteettiään. Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi taide on hyödyllinen väline kivun herättämien ajatusten ja tunteiden käsittelyssä. Lisäksi kokemusten jakaminen muiden kroonista kipua kokevien ihmisten kanssa on todettu olevan ensiarvoisen tärkeää omien kipukokemusten ymmärtämisessä.

Opinnäytetyömme toteutettiin tuotekehitysprojektina, jonka tulostavoitteena oli kehittää toimintaterapeuttien käyttöön suunnattu opas merkityksellisen toiminnan käyttämisestä kroonista kipua kokevan asiakkaan toimintaterapiassa. Oppaan sisällöt muodostuvat toimintaterapiaa, kroonista kipua ja merkityksellistä toimintaa käsittelevistä asiakokonaisuuksista. Aihepiirit on koottu asiakasesimerkkiin, jossa korostuvat asiakkaan kokemus kivusta ja näkemys itsestä toimijana kroonisesta kivusta huolimatta. Oppaan sisältämä tieto on ajantasaista ja näyttöön perustuvaa. Oppaalle asetettiin viisi laatukriteeriä, joita olivat asiakaslähtöisyys, luotettavuus, käytettävyys, informatiivisuus ja esteettisyys. Laatukriteerien toteutumista arvioitiin saadun palautteen avulla.

Oppaasta saatu palaute oli pääosin positiivista. Toimintaterapeuteilta saadun palautteen mukaan oppaassa on ammatillisuutta kehittävää tietoa merkityksellisestä toiminnasta. He kokivat, että he voivat oppaan avulla syventää osaamistaan, mutta totesivat työympäristöjen asettavan haasteita oppaan tiedon soveltamiselle. Palautteen mukaan opas sopii parhaiten yksilöterapiassa käytettäväksi, mutta sen katsottiin soveltuvan myös ryhmille esimerkiksi keskustelun pohjaksi ja terapiassa käytettävien menetelmien valinnan tueksi. Tutkimusten mukaan toiminnan tarkoitus ja merkitys tulisi olla asiakkaasta lähtöisin. Terapiassa käytettävien toimintojen tulisi tapahtua mahdollisimman luonnollisessa ympäristössä ja toimintojen tulisi olla olennainen osa asiakkaan arkea. Arviointimme mukaan oppaalle asetetut tavoitteet ja laatukriteerit toteutuivat hyvin. Projekti on syventänyt ammattitaitoamme ja tieto sekä kivusta että merkityksellisen toiminnan vaikutuksista on lisääntynyt.

Tallennettuna: