Haku

Informoinnista vuorovaikutukselliseen viestintään : Poliisin yhteiskunnallisen viestinnän kansainväliset mallit ja niiden hyödyntäminen Suomessa -tutkimushankkeen katsaus viestintää suuntaaviin tekijöihin poliisissa

QR-koodi

Informoinnista vuorovaikutukselliseen viestintään : Poliisin yhteiskunnallisen viestinnän kansainväliset mallit ja niiden hyödyntäminen Suomessa -tutkimushankkeen katsaus viestintää suuntaaviin tekijöihin poliisissa

Poliisin strategisena tavoitteena on avoin, ymmärrettävä, yhdenmukainen ja nopea viestintä. Tavoitteiden toteuttamista haastavat monet tekijät, kuten hybridi mediaympäristö sekä poliisin rakenteelliset ja kulttuuriset tekijät. Haasteet ovat samanlaisia myös kansainvälisesti, ja viranomaiset tavoittelevat monin eri tavoin vaikuttavaa ja ennakoivaa viestintää.

Katsauksessa kartoitetaan kansainvälisiä käytännön esimerkkejä ja ideoita poliisin vaikuttavan ja ennakoivan yhteiskunnallisen viestinnän tueksi. Tarkasteltavana on poliisin yhteiskunnallinen viestintä Hollannissa, Islannissa ja Iso-Britannian Skotlannissa. Tutkimuksen aineisto on kerätty tutkimusvierailuilla ja verkkotapaamisissa vertailumaiden poliisihallinnon edustajien ja tutkijoiden kanssa.

Yhteiskunnallista viestintää jäsennetään Informoi, aktivoi ja keskustele -mallin avulla. Katsaukseen valittiin kaikkiaan 14 esimerkkiä, joiden avulla hahmotetaan vertailumaiden eli Hollannin, Islannin ja Skotlannin tapoja tehdä viestintää portaikon eri tasoilla. Esimerkit ovat käytännön tason toimia ja toimintamalleja, joilla poliisi tukee kansalaisten kanssa käytävää keskustelua ja vuorovaikutusta sekä jakaa tietoa sisäiseen turvallisuuteen liittyvistä ilmiöistä. Esimerkit kuvastavat myös vertailumaiden yleisiä viestinnän linjauksia.

Hollannin, Islannin ja Skotlannin operatiivinen päivittäisviestintä on verrattain toimivaa. Myös Suomessa poliisin informointi ja tiedottaminen koetaan tarkoituksenmukaiseksi ja oikea-aikaiseksi.

Vertailumaissa viestinnän vaikuttavuutta tavoitellaan aktivoimalla ja osallistamalla yhteiskunnan eri toimijoita kuten yksityistä sektoria, järjestöjä ja sosiaalisen median vaikuttajia. Islannin poliisi on saanut kansainvälistä tunnustusta sosiaalisen median valjastamisesta viranomaiskäyttöön. Tiedotuskampanjoihinsa Islannin poliisi hakee vaikuttavuutta kumppanuuksilla yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Skotlannin poliisi osallistaa yhteisöjä käsittelemään sisäisen turvallisuuden teemoja. Skotlannin poliisin viestintä kietoutuu kokonaisuudessaan tämän tavoitteen ympärille.

Hollannin poliisi on organisoinut viestinnän uutishuonemallin mukaisesti ja ottanut käyttöönsä innovatiivisia vuorovaikutuksen tapoja. Hollannin poliisi osallistaa kohdeyleisöjään vertailumaita vahvemmin keskustelun ja vuorovaikutuksen keinoin. Uusia viestinnän tapoja etsitään ennakkoluulottomasti. Hollannin poliisi on esimerkiksi mukana nuorten peliympäristöissä, ja poliisin visuaalinen ilme on mukautettu kohdeyleisön mukaiseksi. Innovatiivisen ja vuorovaikutteisen viestinnän hyödyt arvioidaan mahdollisia riskejä suuremmiksi.

Tutkimuksen keskeisenä johtopäätöksenä esitetään useita ehdotuksia ja keinoja, joilla poliisi voi valjastaa entistä paremmin poliisihallinnon sisäiset voimavarat, kehittää innovatiivisia viestinnän tapoja ja hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuuksia. Keinojen avulla poliisi voi vahvistaa viestinnän vaikuttavuutta ja rooliaan turvallisuusteemoista käytävässä julkisessa keskustelussa.

Poliisin yhteiskunnallisen viestinnän kansainväliset mallit ja niiden hyödyntäminen Suomessa (VIESTI) -tutkimushanke toteutettiin Poliisiammattikorkeakoulussa Poliisihallituksen ja sisäministeriön rahoituksella vuonna 2022.

Tallennettuna: