Haku

Tarvesuunnittelun käyttöönoton vaikutukset kaupan hävikkiin

QR-koodi

Tarvesuunnittelun käyttöönoton vaikutukset kaupan hävikkiin

Tämän opinnäytetyön aiheena on tarvesuunnittelun vaikutukset kaupan hävikkiin. Työn tavoitteena oli tutkia, miten tarvesuunnittelun käyttöönotto vaikuttaa kaupan hävikkiin. Lisäksi tavoitteena oli etsiä keinoja, miten tarvesuunnittelu otetaan tehokkaasti käyttöön hävikin näkökulmasta Neste Oil K-market Imatralla.

Opinnäytetyön teoriaosa perustuu kirjallisuuteen ja lehtiartikkeleihin. Teoriaosassa perehdytään päivittäistavarakaupan toimintaympäristöön ja päivittäis-tavarakaupassa syntyvään hävikkiin. Lisäksi teoriaosassa perehdytään yleisesti toiminnanohjausjärjestelmään ja tarvesuunnitteluun. Päivittäistavarakaupassa käytettävä SAP Retail Store on myös esitelty teoriaosassa.

Opinnäytetyön empiirinen osa on toteutettu case-tutkimuksena eli tapaustutkimuksena. Kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimusmenetelmänä on käytetty Neste Oil K-market Imatran ja K-market Vahteron hävikki- ja myyntiraportteja. Näistä raporteista on tutkittu, kuinka paljon kohdeyrityksillä on hävikkiä. Kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimusmenetelmänä on käytetty teemahaastattelua. Haastattelulla on pyritty saamaan syventävää tietoa tarvesuunnittelun käyttöönotosta ja hävikin hallinnasta.

Päivittäistavarakaupassa hävikin ehkäisemiseen kannattaa panostaa, sillä kaupan myyntikate paranee sitä enemmän, mitä pienempi kaupan hävikki on. Kaupassa tuotteiden tilaamisella on suuri vaikutus hävikkiin. Kaupassa syntyy hävikkiä, jos tilataan tuotteita enemmän, mitä asiakkaat ostavat. Tämän vuoksi automaattinen tilausjärjestelmä eli tarvesuunnittelu on tuotteiden tilaamisen ja hävikin ehkäisemisen apuväline. Tämän opinnäytetyön tuloksena on, että päivittäistavarakaupan hävikki on vähentynyt tarvesuunnitteluun siirtymisen jälkeen.

Tallennettuna: