Haku

Ensivasteharjoitus Pyhärannan VPK:n hälytysosastolle

QR-koodi

Ensivasteharjoitus Pyhärannan VPK:n hälytysosastolle

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida ensivasteharjoitus Pyhärannan VPK:n hälytysosastolle. Tavoitteena oli harjoittaa hälytysosaston jäseniä ja parantaa heidän jo opittuja tietoja ja taitoja. Henkilökohtaisina tavoitteina olivat oman ensivastetoiminnan tiedon ja käytännön yhteensovittaminen, oppia organisoimaan ryhmätoimintaa ja vastuuntuntoista työskentelyä organisaation kanssa.

Ennen ensivasteharjoitusta pidettiin osallistujille alkutesti. Kohderyhmästä selvitettiin heidän aikaisempia tietoja ja taitoja ensivastetehtäviin liittyen. Testi koostui kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa kohderyhmältä kysyttiin omia perustietoja, kuten kauanko on ollut VPK:n toiminnassa mukana. Toisessa osassa selvitettiin heidän tietojaan ihmisen peruselintoimintojen normaali arvoista. Kolmannessa osassa selvitettiin hälytystehtävä koodeja. Harjoitukseen osallistuneet henkilöt (n=14) ovat olleet toiminnassa mukana 4-28 vuotta. Lähes kaikki tiesivät ihmisen normaalin verenpaineen olevan 120/80mmHg. Lisäksi yhdeksän neljästätoista vastanneesta tiesi oikein hälytyskoodien merkitykset.

Ensivasteharjoitus pidettiin maanantaina 4.5.2015. Harjoituksena oli liikenneonnettomuus, jossa henkilöauton kuljettaja ja polkupyöräilijä olivat väistäneet toisiaan. Väistämisen seurauksena henkilöauto oli ajanut päin kalliota ja polkupyöräilijä kaatunut. Harjoitus alkoi hälytystehtävän vastaanottamisella. Hälytyksen saatuaan hälytysosaston yksiköt ja ensivasteryhmä lähtivät kohteeseen, jossa he toimivat yksikönjohtajan johtamana. Harjoitus päättyi, kun potilaat oli saatu jatkokuljetus kuntoon. Havainnoitsijat täyttivät havainnointilomakkeita harjoituksen aikana, joiden perusteella arviointiin, miten harjoitukseen osallistujat selviytyivät tehtävästä. Lopuksi käytiin palautekeskustelu, jossa käytiin potilastapaukset ja koko harjoituksen kulku läpi, miten harjoitus meni ja mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota.

Palautekeskustelussa kävi ilmi, että potilaiden tutkimiseen ja heidän informointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Sekä havainnoitsijat että harjoitukseen osallistujat toivat esiin, että olisi tärkeää kommunikoida enemmän ympärillä olevien ihmisten kanssa, jotta tieto kulkisi eteenpäin. Positiivista oli, että jokaiselle potilaalle jaettiin heti aluksi omat hoitajat, jotta jokainen potilas tuli hoidettua. Harjoitus oli osallistujien mielestä hyvä, koska tällaisia tapauksia on paljon ja harjoituksesta tuli paljon esiin asioita mihin kannattaa tulevaisuudessa kiinnittää huomiota. Jokainen harjoitus kehittää osallistujien osaamista eteenpäin ja antaa varmuutta tekemiseen. Myös harjoitusvastaava kertoi saaneen harjoituksesta hyviä ideoita tuleviin ensivasteharjoituksiin.

Tallennettuna: