Haku

Työelämässä selviytymisen huomioiminen nivelreumakursseilla

QR-koodi

Työelämässä selviytymisen huomioiminen nivelreumakursseilla

Opinnäytetyössä kartoitin työryhmän tapoja huomioida työelämässä jaksamista nivelreumaa sairastavien kuntoutuskurssien toteutuksessa. Kuntoutuskeskus Kankaanpää toimii yhtenä palveluntuottajana Kelan järjestämille harkinnanvaraisille sairausryhmäkursseille. Nivelreumaa sairastavien kuntoutuskurssia toteutetaan 2013-2016 standardikauden mukaisesti. Standardi ohjaa kuntoutuksen toteutusta, rakennetta ja käytettävää henkilöstöä. Kuntoutuksen sisältö rakentuu kuntoutujien tavoitteita tukevasti. Toiminnan on tarkoitus tukea aktiivista toimintaa, käytetyt harjoitteet ovat opittavissa olevia ja motivoivia. Ryhmäpainotteinen kurssiohjelma rakentuu erilaisten teemojen ympärille, joiden toteutus suunnitellaan moniammatillisesti kuntoutujien tarpeiden mukaisesti. Työelämässä selviytyminen on yksi teemoista.

Tämän tutkimuksen tarkoitus on haastattelemalla työryhmää kartoittaa, miten he huomioivat työelämässä selviytymisen teemaa.

Työryhmän haastattelusta yhteenvetona on, että reuman oireiden lievenemiseen tähtäävät toimet vaikuttavat suoraan elämänlaatuun ja myös työkykyyn. Työssä korostuu tiedon jakamisen lisäksi kuntoutujan ohjautuminen itsehoitoon ja motivoitumiseen. Kursseilla käytettävää Gas-menetelmää voitaisiin siten myös suunnata terveydellisten tavoitteiden lisäksi enemmän myös ammatillisiin tavoitteisiin.

Työryhmä lääkäri korostaa nopeaa tarkkaa reagointia reuman oireisiin. Kuntoutujan statuksesta keskitytään erityisesti siihen, miten oireet vaikuttavat kuntoutujan elämään ja siten työhön. Yhteistyö hoitavan tahon kanssa korostuu, ja sitä voisi korostaa lisää. Psykologin ryhmäkeskusteluissa tulee esille, että sairastuminen aikaansaa tiedollista ristiriitaa. Se aikaansaa muutostarvetta nykyiseen käyttäytymiseen tai toimimiseen. Hyväksyminen vapauttaa energiaa ja toimintaa voi suunnata elämänhallinnan saavuttamiseen. Fysioterapeutin ja psykologin tavoitteina korostuu myös motivoituminen ja itsehoitoon ohjautuminen. Työryhmän sairaanhoitajan osuudessa korostuu terveyskäyttäytyminen. Käsiteltävät aihealueet eivät suoraan tähtää työelämässä selviytymiseen mutta johtavat siihen sekundaarisesti. Fysioterapeutin osuudessa korostuu fyysinen aktivointi ja ohjaus, ja senkin voi katsoa johtavan työelämässä pärjäämiseen toissijaisesti. Molempien työntekijöiden ohjeistuksessa pyritään antamaan välineitä itsehoitoon. Sairastuminen aikaansaa toisinaan tarvetta ammatillisen kuntoutuksen keinojen hyödyntämiseen työelämässä pysymiseksi, ja sosiaalityöntekijän aihealueeena ovat .mm. ammatillisen kuntoutuksen keinot työelämässä pysymiseksi.

Tallennettuna: