Haku

Vierianalytiikan toimintamallin kehittäminen Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän, (ISLABin) tarpeisiin

QR-koodi

Vierianalytiikan toimintamallin kehittäminen Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän, (ISLABin) tarpeisiin

Opinnäytetyössä suunniteltiin ja toteutettiin vierianalytiikan toimintamalli Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän,ISLABin tarpeisiin. Opinnäytetyö oli työelämälähtöinen kehittämistyö. Kehittämistyön tarkoituksena oli yhtenäistää ja kehittää ISLABin toiminta-alueen eli Itä-Suomen alueen vieritutkimustoimintaa. Tämä tehtiin kehittämällä yhtenäinen toimintamalli, jonka avulla alueen vieritutkimustoimintaa on mahdollista toteuttaa ja kehittää ISLABin laboratorion ja hoitoyksiköiden välisenä moniammatillisena yhteistyönä. Toimintamallin tavoitteena oli kehittää ja parantaa vieritutkimustoiminnan luotettavuutta ja hallittavuutta potilaan hoitoa ja turvallisuutta edistäen.

Vierianalytiikan toimintamalli kehitettiin verensokerin eli veren glukoosipitoisuuden määritykseen tarkoitetuille verenglukoosimittareille. Toimintamallin pohjana toimi vierianalytiikkaa koskeva lainsäädäntö, kansainväliset standardit ja sekä vuonna 2009 MOODI-lehdessä julkaistu kansallinen, Labqualityn asiantuntijasuositus ”Vieritestaus terveydenhuollossa”. Kehittämistyössä käytettiin benchmarking –menetelmää. ISLABin vierianalytiikan toimintamallin suunnittelu ja toteutus perustui alueelliseen vierianalytiikan asiantuntijatietoon, Suomen suurten laboratoriokeskuksien vieritutkimustoiminnan järjestämisestä löytyneeseen teoriatietoon, ISLABin omien vieritutkimuskäytäntöjen kartoittamiseen sekä keväällä 2015 Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän, NordLabin, Oulun laboratorioon toteutettuun benchmarking -vierailuun. Toimintamalli on luotu ja kuvattu pääasiassa ISLABin vierianalytiikan osaamisalueen päätösten pohjalta.

Kehittämistyön tuloksena on kuvattu ISLABin alueen verenglukoosimittareiden hankinta- ja käyttöönottoprosessi sekä suunnitelma alueen vieritutkimustoiminnan ylläpitämiseksi. Samalla on selkeytetty ISLABin tukilaboratorion ja vieritutkimuksia tekevien hoitoyksiköiden tehtävänkuvaa ja vastuunjakoa vieritutkimustoiminnan toteuttamisessa. Verenglukoosimittareiden toimintamallia voidaan jatkossa soveltaa tarvittavassa laajuudessa myös muita vieritutkimuslaitteita käyttöönotettaessa ISLABin toiminta-alueella. Jatkotutkimusaiheena voisi tutkia kuinka vierianalytiikan toimintamallin käyttöönotto on vaikuttanut vieritutkimuksia tekevien hoitajien tietoihin, käytäntöihin, osaamiseen, asenteisiin ja odotuksiin vierianalytiikasta.

Tallennettuna: