Haku

Työterveyshuollon ikääntyneen työntekijän kokemukset työkyvystään ja työssä jaksamisestaan

QR-koodi

Työterveyshuollon ikääntyneen työntekijän kokemukset työkyvystään ja työssä jaksamisestaan

Työterveyshuollon ikääntyvät ammattilaiset ja asiantuntijat ovat jatkuvasti tekemisissä asiakkaidensa työkyvyn ja työssä jaksamisen kanssa, mutta heidän omaa työkyvyn ja työssä jaksamisen kokemusta on tutkittu vähemmän. Vuoden 2017 alussa voimaan tullut eläkeuudistus nostaa eläkeikärajoja vaiheittain 65- ikävuoteen saakka vuonna 1955 syntyneistä alkaen. Tämä tarkoittaa muutosta myös ikääntyvien työntekijöiden työuran pituudessa, mikä edellyttää työnantajilta keinoja pitää heidät työssä mahdollisimman työkykyisinä, työntekijän omaa vastuuta ja roolia työkyvystään unohtamatta. Yhteiskunnallisesti varhaista eläköitymistä tulee tehokkaasti estää kaikilla toimialoilla, myös terveydenhuollon henkilöstössä. Ikääntyneiden 55-64 vuotiaiden työssä olevan väestön osuus on Suomessa kasvava. Tämän ikäluokan määrä työllisistä on lisääntynyt 7,3% viimeisen vuoden (2017-2018) aikana.

Tämän laadullisena tutkimuksena toteutetun opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata työterveyshuoltotyötä tekevien ikääntyneiden, +55-vuotiaiden työntekijöiden kokemuksia ja näkemyksiä omasta työkyvystään ja työssä jaksamisestaan. Tavoitteena on tuottaa tietoa ikääntyneiden työkykyyn ja työssä jaksamiseen vaikuttavista tekijöistä.

Tutkimuksen aineisto muodostui yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajan palveluksessa työskenteleville (n=6) ikääntyneille työntekijöille tehdyistä teemahaastatteluista. Haastatteluun osallistuneet olivat yrityksen useammasta toimipisteestä ja haastattelut suoritettiin yksilöhaastattelun menetelmää käyttäen. Haastatteluaineisto käsiteltiin induktiivisen sisällönanalyysin avulla.

Tutkimuksen tuloksina voidaan todeta, että ikääntyneiden työkykyä ja työssä jaksamista edistävät ja heikentävät hyvin keskeiset ja saman tyyppiset tekijät. Työkykyä ja työssä jaksamista edistävät yksilöstä itsestään riippuvat, töiden organisointiin ja johtamiseen, työn sisältöön, työyhteisöön ja työympäristöön, ammatilliseen osaamiseen, työn vaikutusmahdollisuuksiin, työn keventämisen toimenpiteisiin sekä ikääntymiseen liittyvät positiiviset tekijät.

Työkykyä ja työssä jaksamista haittaavia tekijöitä olivat ikääntymisen negatiiviset vaikutukset, jatkuvassa työmuutoksessa eläminen, johtamisen ja organisoinnin ongelmat, yksityiselämän hankaluudet, ammatillisen identiteetin kohtaamat ristiriidat, työn sisällöstä ja häiriötekijöistä johtuvat ongelmat, vaikuttamisen rajallisuus omaa työtä kohtaan sekä vähäiset käytössä olleet työn keventämisen toimenpiteet.

Tutkimuksen tuloksia yritys voi käyttää ikäohjelman luomiseksi, mitä yrityksessä ei vielä ole.

Tallennettuna: