Haku

Ne pienet merkit saivat huoleni heräämään : Toimintaohje yläkoulun kouluterveydenhoitajille oppilaiden välisestä kiusaamisesta, sen havaitsemisesta ja siihen puuttumisesta

QR-koodi

Ne pienet merkit saivat huoleni heräämään : Toimintaohje yläkoulun kouluterveydenhoitajille oppilaiden välisestä kiusaamisesta, sen havaitsemisesta ja siihen puuttumisesta

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia yläkoulun kouluterveydenhoitajille suunnattu toimintaohje oppilaiden välisestä kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä kouluterveydenhoitajan tietoutta oppilaiden välisestä kiusaamisesta, sen havaitsemisesta ja siihen puuttumisesta sekä konkretisoida asiasta nousseen huolen puheeksiottoa. Työn tavoitteena oli myös tarkentaa kouluterveydenhoitajan roolia kiusaamistapauksen selvittämisessä.

Oppilaiden välinen kiusaaminen on pitkäaikaista, toistuvaa, henkistä, ruumiillista tai sosiaalista väkivaltaa, joka kohdistuu yhteen oppilaaseen. Kiusaaminen on aina tiedostettua toimintaa. Kiusaamisen määritelmän on oltava kaikkien tiedossa mahdollisimman varhaisen ja tehokkaan puuttumisen vuoksi. Varhainen puuttuminen on aina tehokkainta ja helpointa kiusaamisen ehkäisyä. Kiusaamisen vaikutukset ovat suoraan riippuvaisia kiusaamisen kestosta, ja ne voivat olla joko välittömiä tai pitkäaikaisia. Omaa identiteettiään rakentavalle nuorelle kiusaaminen on kehityksellinen riski.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena projektina. Toimintaohjeen laadinnassa viitekehyksenä käytettiin Huolen vyöhykkeistöä. Toimintaohje perustuu koulukiusaamisesta tehtyihin tutkimustuloksiin ja kirjallisuuteen sekä yhteistyökumppanikoulun terveydenhoitajan kanssa käytyihin keskusteluihin. Toimintaohje laadittiin sähköiseen muotoon, koska siten asiakirja on nykyaikainen ja tehokas apuväline kouluterveydenhoitajan työn tueksi. Sähköisessä muodossa oleva toimintaohje on helposti kouluterveydenhoitajien sekä alan opiskelijoiden käytettävissä.

Tallennettuna: