Haku

Strategian luominen Viretori oppimisympäristöön : Kehittävä työntutkimus metodi

QR-koodi

Strategian luominen Viretori oppimisympäristöön : Kehittävä työntutkimus metodi

Opinnäytetyössä kehitettiin Savonia ammattikorkeakoulun Viretori oppimisympäristön strategista suunnitelmaa. Toiminnalta puuttui selkeä kirjallisessa muodossa oleva strategia ja visio, joten opinnäytetyön tavoitteena oli luoda Viretori oppimisympäristölle strategia toiminnan tueksi. Lisäksi haluttiin luoda strategian täsmennyksen ja toteuttamisen helpottamiseksi tasapainotettu tuloskortti. Strategian päivittämisen tarve ilmeni Viretorin oppimisympäristön koordinaattorin vaihtumisen myötä, jolloin hän halusi ottaa sidosryhmänsä mukaan toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena oli luoda Viretori oppimisympäristölle strategia toiminnan tueksi.

Kehittävä työntutkimus tukee hyvin toimintaympäristön ja sidosryhmien yhteistyössä tuottamaa kehittämistä, jossa moniäänisyyden kautta suunnitellaan ja luodaan uutta. Historian ja nykyisyyden kartoittamisella saatiin ymmärrys Viretori toimintaympäristön menneisyydestä ja kuinka menneisyyden ristiriidat sekä niiden ratkaisut ovat johtaneet nykyisiin toimintamuotoihin. Kehittävän työntutkimuksen aikana toteutettiin yksi ryhmäteemahaastattelu ja kolme työpajaa. Ryhmäteemahaastattelu koostui historian ja nykyisyyden ristiriidoista sekä niiden mahdollisista ratkaisuista. Historia analyysissa nousseet ristiriidat ovat olleet merkittävänä osana Viretori oppimisympäristön nykymuodon luomisessa. Ensimmäinen työpajatyöskentely sisälsi toimintaympäristön puutteet, esteet, vahvuudet ja haaveet, joiden kautta luotiin strategia ja visio. Toisessa työpajassa luotiin toimintaympäristölle toisiaan tukevat arvot strategiaan ja visioon sopiviksi. Kolmannessa työpajassa tehtiin tasapainotettu tuloskortti strategian tavoitteisiin mukautuen. Tutkimuksessa saatiin luotua strategia, visio, arvot ja tasapainotettu tuloskortti.

Strategian luominen yhdessä sidosryhmien kanssa auttoi Viretori oppimisympäristön koordinaattoria saamaan kokonaisvaltaisen kuvan toiminnasta hänen tehtäväänsä astumisen alkumetreillä. Lisäksi sidosryhmät saivat laajemman kuvan toiminnasta ryhmäteemahaastattelussa ja työpajoissa luoduilla moniäänisillä keskusteluilla. Johtopäätöksinä oli, kuinka kulttuurihistoriasta nousseet ristiriitojen ratkaisut, kuten osallistaminen ja tiedotuksen lisääminen, löytyivät toimintajärjestelmästä. Lisäksi osallistujat loivat Viretori oppimisympäristölle toisiaan tukevat yhteisölliset arvot.

Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli Savonia ammattikorkeakoulun Viretori oppimisympäristö.

Tallennettuna: