Haku

Raskaana olevan naisen mielenterveyden tukeminen uhkaavan enneaikaisen synnytyksen hoidossa : opaslehtinen pitkäaikaishoidossa oleville potilaille Kuopion yliopistollisen sairaalan prenataaliosastolla 2302

QR-koodi

Raskaana olevan naisen mielenterveyden tukeminen uhkaavan enneaikaisen synnytyksen hoidossa : opaslehtinen pitkäaikaishoidossa oleville potilaille Kuopion yliopistollisen sairaalan prenataaliosastolla 2302

Hyvä mielenterveys koostuu monista eri tekijöistä. Näitä ovat tunne omien voimavarojen riittävyydestä, itseluotta-muksesta ja optimismista ja tyytyväisyydestä omaan elämään. Hyvään mielenterveyteen kuuluu myös kyky kohdata vastoinkäymisiä ja selvitä niistä. Raskaus suurena muutoksena naisen elämässä voi jo itsessään aiheuttaa kriisin. Jos raskaudessa ilmenee ongelmia, on riski mielenterveyden järkkymiseen vielä suurempi. Yksi raskauden aikana mielenterveyteen voimakkaasti vaikuttava ongelma on ennenaikaisen synnytyksen uhka. Ennenaikaisen synnytyksen uhalla tarkoitetaan kohdunkaulan ennenaikaista kypsymistä, pehmenemistä, lyhenemistä ja avautumista, en-nenaikaista lapsivedenmenoa tai säännöllisiä tai kivuliaita ennenaikaisia supistuksia. Synnytys on ennenaikainen, kun raskausviikot ovat alle 37+0.

Uhkaava ennenaikainen synnytys aiheuttaa odottavalle äidille huolta ja pelkoa odotettavan lapsen hyvinvoinnista. Myös uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen hoidossa käytettävä, joskus useita kuukausia kestävä lepohoito kuor-mittaa äidin jaksamista. Äiti joutuu erilleen muusta perheestä ja normaalista elämästä. Hän ei välttämättä tunne itseään lainkaan sairaaksi, minkä vuoksi vuodelevon kestäminen voi olla erityisen raskasta. Lepohoidossa olevan äidin hyvän mielenterveyden kannalta oleellista on äidin oma henkinen valmistautuminen ja vuodelevon aiheuttaman kuormituksen tiedostaminen sekä perheeltä ja hoitohenkilökunnalta saatava tuki.

Opinnäytetyössä käsiteltiin hyvää mielenterveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä, ja keskityttiin erityisesti raskauden ja uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen uhan aiheuttamaan kuormitukseen. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä. Kehittämistyössä kuvattiin kirjallisuuskatsauksen avulla ennenaikaisen synnytyksen uhan vaikutuksia odottavan äidin mielenterveyteen ja keinoja, joilla hoitohenkilökunta, perhe ja äiti voivat tukea hyvää mielenterveyttä pitkäaikaishoidon aikana.

Opinnäytetyön tarkoitus on tuottaa opaslehtinen Kuopion yliopistollisen sairaalan prenataaliosastolle äideille ja per-heille, joilla on uhka ennenaikaisesta synnytyksestä. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä ennenaikaisen synnytyksen uhasta kärsivien naisten tietoa omasta mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sekä esitellä keinoja, joilla nainen itse voi tukea omaa mielenterveyttään osastohoidon aikana. Tämän lisäksi opinnäytetyön tavoitteena on antaa lukijalle lisätietoa hyvästä mielenterveydestä. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan prenataaliosasto 2302:n kanssa.

Tallennettuna: