Haku

Muutosjohtamisen onnistuminen kuntaliitoksessa

QR-koodi

Muutosjohtamisen onnistuminen kuntaliitoksessa

Opinnäytetyön tarkoituksena on perehtyä muutosjohtamiseen esimiesten ja työntekijöiden näkökulmasta sekä tarkastella muutosprosessin vaiheiden edellytyksiä. Opinnäytetyön kyselytutkimus selvittää, miten onnistunut muutosjohtaminen on Kurikka-Jalasjärvi kuntaliitoksen yhteydessä. Tutkimus selvittää, kuinka tyytyväisiä Kurikan ja Jalasjärven henkilöstö on muutosjohtamiseen ja miten he suhtautuvat muutokseen. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää muutosjohtamista tunnistamalla sen vaiheita, joiden mukaan toimia ja siten myös välttää virheitä.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu kuntaliitoksesta sekä muutosjohtamisesta. Muutosjohtamisen teoria painottuu Kotterin kahdeksanvaiheiseen muutosprosessiin. Opinnäytetyö käsittelee myös muutosvastarinnan tunnuspiirteitä. Teoreettinen viitekehys luo perustan empiiriselle tutkimukselle.

Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena syksyllä 2015 Webropol 2.0 -sovelluksella. Kyselyn kohderyhmänä oli Kurikan ja Jalasjärven johto- ja hallintoasemassa oleva henkilöstö. Kyselyn vastausprosentti oli 38 %.

Saatuja tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Tuloksien mukaan muutosjohtaminen kuntaliitoksessa sai keskitason tai hieman sitä parempia arvioita. Kurikan ja Jalasjärven keskiarvovertailuissa ei ollut merkittäviä eroja. Viestintä ja johtamisen selkeys saivat osittain kritiikkiä. Kuntaliitos nähdään mahdollisuutena uudistaa toimintatapoja ja käytäntöjä.

Tallennettuna: