Haku

Sivutoimiyrittäjyyden rooli ja merkitys ammattikorkeakoulusta valmistuneiden keskuudessa

QR-koodi

Sivutoimiyrittäjyyden rooli ja merkitys ammattikorkeakoulusta valmistuneiden keskuudessa

Role of part-time entrepreneurship among the alumni of Seinäjoki University of Applied Sciences

Sivutoiminen yrittäjyys on merkitykseltään kasvava ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä tutkimus käsittelee Seinäjoen ammattikorkeakoulusta valmistuneiden alumnien sivutoimiyrittäjyyttä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, (1) kuinka yleistä sivutoimiyrittäjyys on ammattikorkeakoulusta valmistuneiden keskuudessa, (2) mitkä motiivit vaikuttavat sivutoimiyrittäjyyden taustalla sekä (3) missä määrin sivutoimiyrittäjyys on polku kohti päätoimiyrittäjyyttä. Lisäksi alatavoitteena on (4) vertailla sivutoimiyrittäjiä ja päätoimiyrittäjiä keskenään yrittäjyysasenteiden, kompetenssien sekä lähipiirin antaman tuen suhteen sekä toisaalta (5) vertailla sivutoimiyrittäjiä muihin alumneihin taustamuuttujien suhteen.

Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena marras-joulukuussa 2010 kaikille Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuosina 1997–2000 valmistuneille alumneille. Näin ollen vastaajilla oli valmistumisesta ehtinyt kulua 9,5–12,5 vuotta. Valmistuneita oli neljältä eri koulutusalalta: liiketalouden alalta, maatalouden alalta, sosiaali- ja terveysalalta sekä tekniikan alalta. Kaikkiaan kyselyitä lähetettiin 1 363. Vastauksia saatiin 739 vastausprosentin ollessa 54%.

Sivutoimisena yrittäjänä toimi 55 SeAMKin alumnia eli 7% kaikista vastaajista. Sivutoimiyrittäjiä oli liiketalouden alan vastaajista 9%, maatalouden alan vastaajista 18%, sosiaali- ja terveysalan vastaajissa 3% ja tekniikan alan vastaajissa 5%. 67%:lla sivutoimiyrittäjyyden liikeidea oli saanut alkunsa omasta harrastuksesta tai muusta kiinnostuksesta. Omasta palkkatyöstä liikeidean oli saanut vain 6% sivutoimiyrittäjistä. Sivutoimiyrittäjäksi ryhtymisen tärkein motiivi on ollut sen mahdollistama itsensä toteuttaminen. Toiseksi tärkein motiivi sivutoimiyrittäjyydelle oli sen tarjoama lisäansaintamahdollisuus. Vertailtaessa tuloksia pää- ja sivutoimisten yrittäjien kesken kävi ilmi, että sivutoimiyrittäjille on tyypillisempää ryhtyä yrittäjäksi kokonaan uudella alalla, jota ei ole opiskellut ja jolla ei ole aiemmin työskennellyt. Tämä sopii yksiin itsensä toteuttamisen motiivin kanssa eli sivutoimiyrittäjyyden kautta henkilö pystyy toteuttamaan sitä osaa itsestään, mitä ei ole opiskellut ja mitä ei tee päätoimiseksi työkseen.

Tallennettuna: