Haku

Ennakoituihin osaamistarpeisiin perustuva osaamisen johtaminen ammattiopistossa

QR-koodi

Ennakoituihin osaamistarpeisiin perustuva osaamisen johtaminen ammattiopistossa

Opinnäytetyön aiheena oli ennakoituihin osaamistarpeisiin perustuva osaamisen johtamisprosessi ammattioppilaitoksessa. Näkökulma osaamisen johtamisessa oli opettajien esimiehen tekemä tutkintoalan osaamisen johtaminen. Opinnäytetyön tavoitteena oli selventää ja luoda osaamisen johtamisen käytänteitä tutkintoalan esimiehen työhön.

Opinnäytetyön teoreettisessa osassa käsitellään oppimiseen ja osaamiseen liittyviä käsitteitä ja erityisesti ammatillisen opettajan osaamista ja osaamistarpeita sekä osaamisen johtamisen käsitettä. Työssä syvennyttiin erilaisiin osaamisen kehittämisprosessimalleihin ja käsiteltiin niiden eri vaiheissa tarvittavia työmenetelmiä. Vaikka kirjallisuudessa esitetään useita osaamisen kehittämiseen liittyviä prosessimalleja, liittyy niihin kaikkiin yhteisiä piirteitä. Nämä yhteiset piirteet pyrittiin huomioimaan tutkintoalan osaamisen johtamisen prosessissa, joka syntyi yhtenä tämän opinnäytetyön tuloksena.

Opinnäytetyön tuloksena syntynyt osaamisen johtamisen prosessi muodostuu neljästä eri vaiheesta. Ensimmäinen vaihe sisältää tutkintoalan osaamisen kehittämisen linjaukset ja tavoitteet. Prosessin tässä vaiheessa tehtiin osaamistarvekartoitukset 25:lle teknologia-alan yritykselle ja kone- ja metallialan ammatilliselle neuvottelukunnalle. Lisäksi osaamistarpeita selvitettiin muista ennakointiin liittyvistä lähteistä, koulutuksen järjestäjän strategioista ja toimintasuunnitelmista. Ensimmäisen vaiheen lopuksi määriteltiin tarvittavaa osaamista. Toisessa vaiheessa, eli tutkintoalan osaamisen nykytilan arvioinnissa, opettajille tehtiin kaksi erilaista osaamiskartoitusta (Webropol- ja C&Q Pro -ohjelmistoilla) sekä pidettiin tiimikohtaiset ja henkilökohtaiset kehityskeskustelut. Prosessin kolmas vaihe oli tutkintoalan osaamisen kehittäminen. Se sisälsi kahdella eri tavalla opettajille tehdyt osaamisen kehittämissuunnitelmat ja osaamisen johtamisen vuosikellon laadinnan. Prosessin viimeinen vaihe oli osaamisen kehittämisen arviointi, jossa käsiteltiin opinnäytetyössä osaamiskartoituksen yhteydessä tehty osaamisen johtamisen arviointi. Viimeisessä vaiheessa laadittiin myös osaamisen johtamisprosessin arviointilomake.

Opinnäytetyössä luotiin suuntaviivoja myös tutkintoalan ennakointityöhön. Ennakointityön tuloksia hyödynnettiin opinnäytetyössä jalostetussa osaamisen johtamisen prosessissa. Osaamisen johtamisen prosessissa käytettiin kokeilumielessä kahta erilaista osaamiskartoitusmenetelmää ja kahta erilaista osaamisen kehittämissuunnitelman raportointitapaa. Osaamisen johtamisen prosessi, siinä tehdyt kokeilut ja opinnäytetyössä kehitetyt osaamisen johtamisen vuosikello sekä prosessin arviointilomake selkiyttää tutkintoalojen esimiesten työtä, kuten myös opinnäytetyön lopussa mainitut kahdeksan kohtaa, jotka tutkintoalan osaamisen johtamisessa esimiehen on varmistettava toiminnallaan.

Tallennettuna: