Haku

Esimiesten osaamisen johtaminen ja ristiriitojen hallinta kotihoidossa

QR-koodi

Esimiesten osaamisen johtaminen ja ristiriitojen hallinta kotihoidossa

Tämä opinnäytetyö oli osa aiemmin aloitettua Tampereen ammattikorkeakoulun ja Laaksosen (2016) valtakunnallista Ihmisten ja osaamisen johtaminen -hanketta. Hankkeessa tutkittiin monipuolisesti eri tasoisten johtajien näkemyksiä johtamisen eri puolista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä aineistoa kotihoidon esimiesten osaamisen johtamisesta ja ristiriitojen hallinnasta. Tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa esimiesten osaamisen johtamisen ja ristiriitojen hallinnan taidoista sekä niihin liittyvistä haasteista. Tutkimuksen aineisto (N=363) kerättiin keväällä 2016 sähköisellä kyselylomakkeella. Aineisto analysoitiin SPSS -ohjelmalla ja vastausprosentiksi muodostui 28,7 % (n=104). Tutkimusongelmat olivat seuraavat: 1) Minkälaista osaamisen johtamista esimiehet toteuttavat kotihoidossa? 2) Miten esimiehet hallitsevat ristiriitoja? 3) Miten kotihoidon esimiesten osaamisen johtaminen on yhteydessä ristiriitatilanteiden tunnistamiseen ja hallintaan? 4) Minkälaisia haasteita esimiehet kokevat osaamisen johtamisessa ja ristiriitojen hallinnassa?

Esimiehet tuntevat alaistensa osaamisen ja pyrkivät hyödyntämään sitä. Esimiehistä kuitenkin vain noin kolmannes kokee voivansa hyödyntää kaikkea omaa osaamistaan työssään. Tärkeimmäksi osaamisen johtamisen keinoksi nousee kehityskeskustelut ja heti sen jälkeen perehdyttämisohjelmat. Tulosten mukaan ristiriitoihin puututaan nopeasti ja tarjolla on riittäviä työkaluja niiden hoitamiseksi. Alaisten määrän kasvaessa esimiehet myös pyrkivät kehittämään enemmän menetelmiä ristiriitojen seurantaan ja arviointiin, minkä seurauksena suuremmissa työyhteisöissä puututaan ristiriitoihin nopeammin. Tulosten mukaan esimiesten mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan parantaa työyhteisön valmiuksia ristiriitatilanteisiin puuttumisessa. Esimiehet, jotka käyttävät osaamisen johtamisessa seurannan ja palautteen keinoja, myös panostavat ristiriitatilanteiden ratkaisemiseen tulevaisuudessa. Lisäksi esimiehet, jotka rakentavat itselleen tukiverkostoja ristiriitatilanteiden käsittelyä varten, pitävät myös Haipro -ilmoitusten käsittelyä tärkeänä osaamisen johtamisen kannalta. Osaamisen johtamisen merkittävimmät haasteet ovat tulosten mukaan henkilöstön ja asiakaskunnan muutokset, motivointi ja johtaminen, sote -uudistus ja organisaatioihin kohdistuvat muutokset sekä resursointi. Ristiriitojen hallinnan haasteita ovat yleisesti johtaminen, ajan puute, työyhteisön ihmissuhteet ja toisinaan luottamusmiehet ja liiton edustajat.

Kehittämistarpeiksi tämän tutkimuksen tulosten mukaan nousee koulutukset, niiden kehittäminen ja suunnitelmallisuus. Esimiesten mahdollisuuksiin käyttää omaa osaamistaan tulee kiinnittää huomiota. Ristiriitojen osalta esimiehet pyrkivät jatkossa rakentamaan tukiverkostoja ja hankkimaan lisäkoulutusta. He toivovat myös saavansa lisää tukea ristiriitojen hallintaan omilta esimiehiltään.

Tallennettuna: