Haku

Hormoniton raskauden ehkäisy

QR-koodi

Hormoniton raskauden ehkäisy

Hormonittomista raskauden ehkäisymenetelmistä on keskusteltu julkisuudessa viime vuosina runsaasti. Älypuhelimien ehkäisysovelluksien ja hedelmällisyystietokoneiden käyttö on yleistynyt. Opinnäytetyön tavoitteena on edistää terveydenhuollon henkilöstön tietoutta hormonittomasta ehkäisystä. Tarkoituksena oli kuvailla syitä hormonittoman ehkäisyn käytölle. Työ toteutettiin osana ViVa -hanketta. Opinnäytetyön tutkimusongelmina olivat; mitä hormonittomia ehkäisymenetelmiä käytetään, mitkä tekijät vaikuttavat hormonittomien ehkäisymenetelmien valintaan, ovatko hormonittoman ehkäisyn käyttäjät tyytyväisiä käyttämäänsä ehkäisymenetelmään, hyödynnetäänkö teknologiaa raskauden ehkäisyssä ja ollaanko siitä kiinnostuneita.

Opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää käyttäen. Aineistonkeruumenetelmänä oli sähköinen kyselylomake, jota jaettiin sosiaalisessa mediassa. Kohderyhmänä oli vakituisessa suhteessa olevat hormonittoman ehkäisyn käyttäjät. Aineiston (N=1400) analysoinnin apuna käytettiin SPSS Statistics 25-ohjelmaa.

Tuloksista ilmeni, että käytetyin ehkäisymenetelmä oli kondomi ja toiseksi käytetyin keskeytetty yhdyntä. Ehkäisymenetelmien valintaan oli yhteydessä se, että ihmiset eivät halunneet altistaa elimistöään ylimääräisille hormoneille ja se, että hormonaalinen ehkäisy oli aiheuttanut haittavaikutuksia. Suurin osa oli tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä käyttämäänsä ehkäisymenetelmään. Alle 10 % käytti teknologiaa raskauden ehkäisyssä. Yli 30 % oli kuitenkin kiinnostunut teknologiasta. Käytön esti liian vähäinen tieto.

Saatujen tulosten mukaan teknologian käyttö raskauden ehkäisyssä on siis vielä harvinaista, mutta moni on kuitenkin kiinnostunut siitä. Terveydenhuollon henkilöstöllä tulee olla riittävästi tietoa hormonittomista ehkäisymenetelmistä ja teknologiasta, jotta he voivat ohjata asiakkaita. Ammattitaitoisella ohjauksella ja julkisella tiedottamisella voidaan vähentää keskeytetyn yhdynnän käyttöä sekä lisätä teknologian hyödyntämistä. Opinnäytetyön tuloksia hyödynnetään Viva -hankkeen Internet-sivuilla sekä opinnäytetyön tekijöiden kehittämistehtävässä. Opinnäytetyön jatkotutkimuksena aineistosta voisi vielä selvittää, mitkä hormonittomien ehkäisymenetelmien yhdistelmät ovat käytetyimpiä. Lisäksi voisi tutkia kuinka paljon terveydenhuollon henkilöstöllä on tietoa hormonittomasta raskauden ehkäisystä ja mitkä ovat heidän asenteensa sitä kohtaan.

Tallennettuna: