Haku

Luomutuotteiden lisäämisen mahdollisuudet oppilasravintola Timjamissa

QR-koodi

Luomutuotteiden lisäämisen mahdollisuudet oppilasravintola Timjamissa

Opinnäytetyö tehtiin Osuuskunta Tampereen Timjamille, joka toimii Tampereen Steinerkoulun oppilasravintolana. Työn tarkoituksena oli selvittää luomun käytön lisäämisen mahdollisuuksia oppilasravintolaan. Oppilasravintolan toiveena oli nostaa ruoan raaka-aineiden luomuprosenttia entisestään.
Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista menetelmää. Tamperelaisilta ammattikeittiöiltä tiedusteltiin kyselylomakkeiden avulla heidän luomutuotteiden käytöstään ja koetettiin näin löytää uusia ulottuvuuksia Timjamin luomun käyttöön. Kaikilla kyselyyn osallistuvilla keittiöillä oli halua lisätä luomutuotteita vali-koimiinsa. Suurimmiksi haasteiksi lisäämiselle koettiin raha ja saatavuus. Ammattikeittiöille lähetetyn kyselyn tulosten perusteella lähetettiin kysely myös luomutuottajilla. Kyselyn tarkoitus oli saada näkökulmaa myös tuottajan kannalta eikä pelkästään asiakkaiden puolesta.
Tuottajat eivät vastanneet niin halukkaasti kyselyyn kuin ammattikeittiöt. Kyselystä kuitenkin tuli ilmi, että luomuviljely on kalliimpaa kuin tavanomainen ja sato usein pienempi lannoitteiden kiellon takia. Näin ollen luomun hinta kasvaa, koska saatavuuskin on pienempi. Steinerkoululla järjestettiin myös kouluruokapaneeli, jonka tarkoituksena oli keskustella luomuruoan lisäämisestä koulussa. Koulun oppilaiden vanhemmat haluavat lisätä luomua kouluruokaan ja olisivat valmiita maksamaan siitä. Hallitus on kirjannut ohjelmaansa luomuasteen kasvattamisen ammattikeittiöissä. Kouluruoasta toivotaan Suomen brändihelmeä. Mikäli luomuastetta aletaan nostaa ympäri Suomea ammattikeittiössä, alkaa varmasti luomun tuotantokin kasvaa. Luomua riittää kuitenkin Suomessa ulkomaille vientiin asti. Suurin ongelma lienee, että tuottajat ja kuluttajat eivät kohtaa toisiaan. Haaste on molemminpuolinen; ammattikeittiöissä koetaan, ettei luomutuotteita ole tarpeeksi ja tuottajat vievät niitä ulkomaille, koska kotimaassa ei ole kysyntää. Toistaiseksi kuitenkin saatavuus sanelee kuinka paljon luomutuotteita voi Timjamissa käyttää. Luomuprosenttiin voi vaikuttaa paljolti keskittymällä ruokalistasuunnitteluun.

Tallennettuna: