Haku

Työvuoroautonomiaan siirtyminen Ikaalisten terveyskeskuksen vuodeosastolla

QR-koodi

Työvuoroautonomiaan siirtyminen Ikaalisten terveyskeskuksen vuodeosastolla

Tässä opinnäytetyössä kuvataan kehittämishanketta, jonka tavoitteena on kehittää työvuorolistojen tekemistä hoitajalähtöisesti ja vakiinnuttaa Ikaalisten terveyskeskuksen vuodeosastolle käyttöön työvuoroautonomia. Kehittämishankkeen tarkoituksena oli aloittaa Ikaalisten terveyskeskuksen vuodeosastolla työvuorojen tekeminen hoitajalähtöisesti. Kehittämishankkeen tutkimustehtävänä oli kuvata hoitohenkilökunnan odotuksia sekä kokemuksia työvuoroautonomiasta.

Osana kehittämishanketta vuodeosaston koko hoitohenkilökunnalle tehtiin kysely ennen kokeilun aloittamista sekä kolmen tehdyn työvuorolistan jälkeen. Kehittämishankkeen alussa selvitettiin avoimia kysymyksiä sisältävällä kyselylomakkeella kaikkien osastolla työskentelevien hoitajien odotuksia työvuoroautonomiasta ja siihen siirtymisestä. Vuodeosastolla aloitettiin työvuorolistojen laatiminen hoitajien itse tekemänä joulukuussa 2011. Kolmen tehdyn työvuorolistan jälkeen tehtiin kaikille osaston hoitajille toinen kysely, jossa selvitettiin heidän kokemuksiaan työvuorolistojen suunnittelusta, sekä minkälaisia etuja, hyötyjä, haittoja tai ongelmia työvuorosuunnittelun aikana tuli esiin. Saatu aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Kehittämishankkeeseen kuuluvien kyselyiden tulosten vastausten mukaan työvuoroautonomian odotettiin ja koettiin vaikuttavan omiin työvuoroihin ja siten työn ja muun elämän yhteensovittaminen helpottui. Työvuorolistojen laatimisen odotettiin ja koettiin helpottavan kolmivuorotyön vuoron vaihdoista johtuvaa rasitusta ja siten parantavan työssäjaksamista ja työhyvinvointia. Työvuorolistojen laatimisen kokemukset vaihtelivat onnistumisesta haasteellisuuteen. Kokonaisuuden hahmottaminen ja toisten työntekijöiden työvuorojen huomioiminen oli haastavaa. Omien vaikuttamismahdollisuuksien lisääntyminen koettiin työvuoroautonomian tuomaksi tärkeimmäksi ja työssäjaksamista edistäväksi asiaksi.

Työvuoroautonomialla pystyttiin vaikuttamaan positiivisesti työntekijöiden työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin. Tämän lisäksi työvuoroautonomia helpotti työn ja muun elämän yhteensovittamista. Työvuoroautonomiaa pitää jatkuvasti kehittää, jotta sillä päästään vaikuttamaan kolmivuorotyön raskauden ytimeen, työvuorojen vaihtumisen aiheuttamien ongelmien vähentymiseen.

Tallennettuna: