Haku

Sähköisen rytminsiirron toteuttaminen TAYS päivystys Acutassa : ohjausvideo päivystyksen sairaanhoitajille

QR-koodi

Sähköisen rytminsiirron toteuttaminen TAYS päivystys Acutassa : ohjausvideo päivystyksen sairaanhoitajille

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö. Sähköinen rytminsiirto on tehokas ja turvallinen eteisvärinän hoitomuoto, joka tehoaa parhaiten lyhytkestoiseen eteisvärinään. Eteisvärinäpotilaiden sähköinen rytminsiirto on tavallinen toimenpide päivystysyksiköissä, jonka vuoksi sen turvallinen toteuttaminen kuuluu jokaisen päivystyksessä työskentelevän sairaanhoitajan taitoihin.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa ohjausvideo Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystys Acutan hoitohenkilökunnalle eteisvärinäpotilaan sähköisen rytminsiirron toteuttamisesta ja potilaan kotiuttamisesta päivystysolosuhteissa. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää, millainen rytmihäiriö eteisvärinä on ja mitä vaikutuksia sillä on potilaalle, mikä sähköinen rytminsiirto on ja kuinka se toteutetaan potilasturvallisesti, kuinka potilaan anestesia toteutetaan rytminsiirrossa, kuinka toimenpiteeseen ja kotiuttamiseen liittyvä potilasohjaus toteutetaan sekä kuinka toteutetaan laadukas ohjausvideo. Opinnäytetyön tavoitteena oli tukea päivystyksessä työskentelevien sairaanhoitajien perehdyttämistä sekä parantaa heidän tietämystään toimenpiteen turvallisesta toteuttamisesta.

Opinnäytetyön tuotoksena toteutettiin ohjausvideo sähköisen rytminsiirron toteuttamisesta päivystysolosuhteissa. Tarve tuotokselle lähti Acutan puolelta. Aikaisemmin koulutus on järjestetty kokonaan suullisena, jonka vuoksi koulutuksen tehostamiselle oli tarvetta. Videon suunnittelussa käytettiin apuna työelämäyhteyshenkilöä, joka vastaa sairaanhoitajien perehdyttämisestä toimenpiteeseen. Videossa käsitellään eteisvärinän ja kardioversion teoriaa, toimenpiteeseen valmistautumista, sen toteuttamista ja potilasohjausta toimenpiteen aikana ja sen jälkeen. Tuotos toteutettiin yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin audiovisuaalisen tiimin kanssa ja tuotos julkaistiin sairaanhoitopiirin Intra-sivuilla.

Palautetta kerättiin muutamilta Acutan sairaanhoitajilta. Tuotos koettiin käytännössä hyödylliseksi ja työelämää palvelevaksi. Tulevaisuudessa ohjausvideon vaikuttavuutta ja koulutuksen laatua voisi arvioida tarkemmin esimerkiksi kyselytutkimuksella. Jatkossa myös muiden vakiintuneiden toimenpiteiden koulutuksen järjestämistä voisi suunnitella toteutettavaksi videomuotoon.

Tallennettuna: