Haku

Näkökulmia harjoittelun kehittämiseen opettajaopinnoissa

QR-koodi

Näkökulmia harjoittelun kehittämiseen opettajaopinnoissa

Tutkimuksemme tarkoituksena oli tuoda esiin vuonna 2012 aloittaneiden opettajaopiskelijoiden näkökulmia harjoittelun kehittämiseen Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun (TAOKK) opettajaopinnoissa. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää opettajaopiskelijoiden omia kokemuksia harjoittelusta, ajatuksia harjoittelun toimivuudesta sekä saada kehittämisehdotuksia. Tutkimuksessa selvitettiin niitä tekijöitä, jotka tulisi huomioida harjoittelua kehitettäessä.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, jossa aineistonkeruumenetelmänä oli avoin kyselylomake. Haastattelimme neljää TAOKK:n henkilökunnan jäsentä, jonka pohjalta laadimme avoimen kyselylomakkeen. Avoimen kyselylomakkeen käyttö oli tämän tutkimuksen kannalta paras vaihtoehto. Tutkimuksen kohdejoukko oli suuri ja lisäksi avoin kyselymenetelmä oli tehokkain tapa saada paljon tietoa. Ryhmänopettajat jakoivat kyselylomakkeet opiskelijoilleen ryhmien lähipäivien aikana, jolloin opettajaopiskelijat myös täyttivät kyselylomakkeet. Tutkimusaineisto analysoitiin laadullisella aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Tutkimustuloksissa nousivat esiin ne tekijät, jotka opettajaopiskelijat kokivat merkityksellisiksi kehittämiskohteiksi harjoittelukokonaisuudessa. Tekijöinä olivat ammatilliset tavoitteet, itsensä kehittäminen sekä sosiaalinen tuki. Opettajaopiskelijat toivat aineistossa esiin ammatillisten tavoitteiden näkökulmasta sen, että uuden oppiminen, niin konkreettisista opetuskäytännöistä aina ammattitaidon kehittämiseen esimerkiksi havainnoiden, opetusharjoitellen tai ohjaavan opettajan palautteen keinoin ja lisäksi työkentän laajentaminen verkostoituen on merkityksellistä ammatti-identiteetin saavuttamiseksi. Opettajaopiskelijat halusivat harjoittelulta jotakin, mikä hyödyttää juuri minua, juuri minun elämäntilanteessani. Tutkimusaineistosta ilmeni, että opetusharjoitustuntien pitäisi olla yhtenäisempi kokonaisuus juuri itsensä kehittämisen näkökulmasta. Sosiaalisen tuen näkökulmasta aineistosta nousi esiin ohjaavan opettajan ja oppilaitoksen tuki niin henkilökemioiden, vuorovaikutuksen ja kannustamisen näkökulmista.

Maailma muuttuu, niin myös harjoittelun on muututtava ajansaatossa. Tutkimuksemme perusteella voidaan tehdä se johtopäätös, että myös TAOKK:n harjoittelulla on tarve muutokselle. Jotta kaikki saisivat harjoittelulta jotain, on oppilaitoksen pysyttävä ajantasalla ympäristössä tapahtuvista muutoksista, jotta se kykenee myös jatkossa vastaamaan opettajaopiskelijoiden tarpeisiin.

Tallennettuna: