Haku

iPana-tietojärjestelmän ja RAFAELA-hoitoisuusluokituksen käyttöönotto ja toimivuus hoitohenkilökunnan kokemana

QR-koodi

iPana-tietojärjestelmän ja RAFAELA-hoitoisuusluokituksen käyttöönotto ja toimivuus hoitohenkilökunnan kokemana

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa hoitohenkilökunnan kokemuksia ja näkemyksiä iPana-tietojärjestelmän ja RAFAELA-hoitoisuusluokituksen käyttöönotosta ja toimivuudesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda julki hoitohenkilökunnan kokemuksia ja näkemyksiä iPana-tietojärjestelmän ja RAFAELA-hoitoisuusluokituksen toimivuudesta, ongelmista ja kehityskohteista. Tavoitteena oli myös kartoittaa tietoa koulutuksen onnistumisesta ja lisäkoulutuksen tarpeesta.

Opinnäytetyö toteutettiin käyttämällä kvantitatiivista menetelmää. Tutkimuksen välineenä käytettiin sähköistä kyselylomaketta, jossa kysymykset olivat suljettuja ja väittämien muodossa. Vastausvaihtoehdot olivat likertin-asteikolla. Kyselyssä oli myös kaksi avointa kysymystä, joista toinen käsitteli iPana-tietojärjestelmää ja toinen RAFAELA-hoitoisuusluokitusta, antamassa mahdollisuuden vastaajille kertoa omin sanoin kokemuksia ohjelmista.

iPana-ohjelman käyttöönottoon ja alkuperehdytykseen oltiin pääosin tyytyväisiä, mutta yli kolmasosa kaipasi myös lisäkoulutusta. Suurin osa koki saavansa tukea sitä tarvitessaan. Kysymykset iPana-ohjelman loogisuudesta ja selkeydestä jakoivat mielipiteitä. Vapaasti kirjoitettujen mielipiteiden perusteella keskeisimmiksi kehityskohteiksi iPana-ohjelmassa nousi ohjelman lääkitysosio ja ohjelman yksinkertaistaminen.

RAFAELA-hoitoisuusluokituksen käyttöönoton onnistuneisuus ja luokitusten ohjeiden selkeys jakoi myös mielipiteitä. Suurin osa vastaajista koki kuitenkin saavansa aina tukea sitä tarvitessaan. Suurin osa vastaajista koki, että hoitoisuusluokituksen kirjaamiseen käytettävää aikaa ei huomioida työajassa, mutta suurin osa koki kuitenkin sen aina ehtivänsä tekemään. Enemmistö vastaajista ei uskonut hoitoisuusluokituksen kirjaamisesta olevan konkreettista hyötyä.

Jatkotutkimusehdotuksiksi muodostui osastokohtainen kysely iPana-ohjelman kehittämiskohteista sekä kysely valtakunnallisesti kaikista iPana-ohjelmaa käyttävistä sairaaloista. Näin saataisiin kartoitettua iPana-ohjelman kehittämiskohteita kattavasti sitä käyttävältä henkilökunnalta itseltään.

Tallennettuna: