Haku

Röntgenhoitajien kokemuksia koronapotilaiden kuvantamisesta

QR-koodi

Röntgenhoitajien kokemuksia koronapotilaiden kuvantamisesta

WHO alkoi saada suuria määriä raportteja keuhkokuumeesta Kiinan Wuhanissa 31. joulukuuta 2019. Diagnoosiksi osoittautui SARS-CoV-2-nimisen positiivisjuonteisen RNA-viruksen aiheuttama koronavirustauti. Koronavirusepidemia julistettiin WHO:n toimesta pandemiaksi 11.3.2020. Röntgenhoitajat ja heidän tekemät kuvantamistutkimukset ovat olleet tärkeässä roolissa koronapotilaiden diagnoosin saamisessa. Röntgenhoitajat ovat koronaviruspandemian alusta saakka työskennelleet etulinjassa muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli haastatella koronapotilaita kuvanneita röntgenhoitajia. Tavoitteena oli selvittää, millaisena röntgenhoitajat kokivat koronapotilaiden kuvantamisen sekä fyysisen työympäristön toimivuuden ja oman henkilökohtaisen hyvinvointinsa koronaviruspandemian aikana. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin keväällä 2022 teemahaastatteluin. Haastatteluissa teemoina olivat koronapotilaiden kuvantaminen, fyysisen työympäristön toimivuus ja röntgenhoitajien henkilökohtainen hyvinvointi. Tutkimuksessa haastateltiin seitsemää koronaviruspandemian aikana koronapotilaita kuvannutta röntgenhoitajaa.

Tuloksissa nousi esille selkeitä eroja röntgenhoitajien työskentelykokemuksista koronaviruspandemian aikana. Korona-ajan ja sen tuomien haasteiden koettiin olevan kokonaisvaltaisesti hyvinkin uuvuttavia. Uupumuksen vaikuttavina tekijöinä olivat hoitajapula, työmäärän suurentuminen, epätietoisuus ja pelko taudista ja sen tarttuvuudesta sekä stressi suojainten laadusta ja riittävyydestä. Osa röntgenhoitajista koki kaiken kuuluvan osana terveydenhuoltoon ja ammatinkuvaan, eikä kuormitusta syntynyt normaalia enempää. Osan kokemusten mukaan koronapotilaan kuvantaminen ei näin ollen eronnut muiden eristyspotilaiden kuvantamisesta.

Tallennettuna: