Haku

Kunnossapidon toiminta prosessina ja kunnonvalvonta

QR-koodi

Kunnossapidon toiminta prosessina ja kunnonvalvonta

Opinnäytetyön tarkoitus oli kartoittaa SSAB:n Hämeenlinnan putkitehtaan mekaanisen kunnossapidon toimintaa prosessina ja löytää menetelmiä ohjata kunnossapitoprosessia suunnitelmallisemmaksi. Suunnitelmallisuuden kasvattamisessa keskeisessä osassa ovat kunnonvalvonnan kehittäminen ja kokonaisuudessaan toimintakulttuurin pitkäjänteinen muutos.

Työtä tehdessä suoritettiin kokeita kahdesta kunnonvalvontamenetelmästä, jotka toimivat esimerkkeinä kunnonvalvonnan kehitysmahdollisuuksista ja soveltamisesta prosessiin. Työssä kartoitettiin myös nykyisen toimintaprosessin keskeisimmät ongelmakohdat, joihin etsitettiin ratkaisut ensimmäisiksi toimenpiteiksi kokonaisvaltaiseen prosessin kehittämiseen.

Tärkeimpänä työkaluna prosessin kehittämiseen esiteltiin kriittisyysanalyysi, jonka avulla pystytään priorisoimaan resurssien käyttö tuotannon kannalta tärkeimpiin kohteisiin. Kriittisyysanalyysista seuraavina toimenpiteinä kriittisimmälle laitteistolle suoritettavista toimenpiteistä käsiteltiin RCM-prosessi ja sen osana vika- ja vaikutus analyysiä. Esitellyt työkalut mahdollistavat kunnonvalvonnan tehokkaan hyödyntämisen kunnossapidossa vikaantumista ehkäisevänä toimenpiteenä.

Yhteenvetona työssä käsitellyt työkalujen ja prosessin kehitysehdotukset muodostavat kokonaisuuden, mikä mahdollistaa kunnossapidon kokonaistuottavuuden kasvattamisen. Täten kunnossapidon on mahdollista kohottaa tehtaan tuotantolinjojen käyntiasteita optimaalisen kustannustehokkaasti.

Tämän työn tuloksista kriittisyysanalyysiä ja esiteltyjä kunnonvalvonnan menetelmiä on jo työtä tehdessä aloitettu hyödyntämään kunnossapidon toiminnassa. Myös RCM-prosessiin pohjautuvien työkalujen käyttöönotto on aloitettu. Kuitenkin tärkeimpänä lopputuloksena työn avulla on pystytty hahmottamaan yrityksen ylemmälle johdolle, millaisia taloudellisia mahdollisuuksia kunnossapidon toimintaan panostaminen tarjoaa.

Tallennettuna: