Haku

Terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden rokottamiseen liittyvät tiedot

QR-koodi

Terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden rokottamiseen liittyvät tiedot

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden rokottamiseen liittyviä tietoja. Opinnäytetyö on osa Turun ammattikorkeakoulun Turvallinen lääkehoito -kehittämishanketta. Opinnäytetyön aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka lähetettiin 131:lle kuudennen ja seitsemännen lukukauden opiskelijalle, jotka opiskelevat Turun ammattikorkeakoulussa Salon tai Ruiskadun toimipisteessä. Kyselyn saaneista 40 prosenttia vastasi kyselyyn. Tutkimusmittaria ei entuudestaan ollut olemassa, vaan se kehitettiin tätä opinnäytetyötä varten ohjaavan opettajan avustuksella. Mittarissa oli neljä erillistä osa-aluetta, jotka käsittelivät seuraavia aiheita; saatua opetusta rokottamisen suhteen, rokotteisiin liittyviä lakeja ja asetuksia, rokotteen antamista, ja Suomen rokotus ohjelmaa. Kysely suoritettiin ajalla 7.12–27.12.2009.

Opinnäytetyön tulosten mukaan löytyi selkeitä eroja sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden rokottamiseen liittyvissä tiedoissa. Jokaisessa käsitellyssä osa-alueessa terveydenhoitajien tietämys rokotteiden ja rokottamisen suhteen oli parempi kuin sairaanhoitajaopiskelijoilla. Suurin ero tiedossa oli Suomen rokotusohjelman kohdalla. Eroavaisuudet osaamisessa oli odotettavissa, sillä terveydenhoitajien koulutukseen kuuluu opetus liittyen rokotteisiin ja rokottamiseen, toisin kuin sairaanhoitajilla. Molemmille ryhmillä opetukseen kuuluu kuitenkin injektion anto, joka on yleinen rokotteen antotapa. Sairaanhoitajaopiskelijat olivat opiskelleet rokottamiseen liittyviä asioita enemmän itsenäisesti, kuin terveydenhoitajaopiskelijat. Rokotteita olivat antaneet lähes kaikki terveydenhoitajaopiskelijat (96 %). Sairaanhoitajaopiskelijoista rokotteita oli antanut 45 %.

Opinnäytetyön tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää opetuksen kehittämisessä. Tutkimuksessa käytettyä mittaria tulisi edelleen kehittää, jotta sen luotettavuus paranisi.

Tallennettuna: