Haku

Perifeerisen laskimokanyylin irtoamisen ennaltaehkäisy

QR-koodi

Perifeerisen laskimokanyylin irtoamisen ennaltaehkäisy

Perifeerinen laskimokanyyli on sairaaloiden yleisin vierasesine potilaan kehossa. Sen asentaa asianmukaisen koulutuksen ja luvan saanut terveydenhuollon ammattilainen, joka myös toteuttaa kanyylin avulla potilaan tarvitsemaa neste- ja lääkehoitoa. Potilas voi joutua pitämään perifeeristä laskimokanyylia useita päiviä, jolloin tukevasti kiinnitetyn kanyylisidoksen merkitys kasvaa. Terveydenhuollon ammattilaisen kanylointitekniikan lisäksi kanyylin pysyvyyteen vaikuttavat kanyylisidokset, oikean kokoinen kanyyli, sopiva punktiokohta, riittävät esivalmistelut kanylointia varten sekä mahdollisimman vähäinen sidosten ja kanyylin käsittely sekä liikuttelu.

Kuvailevana kirjallisuuskatsauksena (n=17) toteutetun opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia mitkä tekijät vaikuttavat perifeerisen laskimokanyylin irtoamiseen ja kuinka irtoamiseen vaikuttavia tekijöitä voidaan ennaltaehkäistä. Opinnäytetyössä myös osoitettiin, kuinka terveydenhuollon ammattilainen voi omalla kanylointitekniikallaan ja sopivien kiinnityssidosten valinnalla vaikuttaa perifeerisen laskimokanyylin paikoillaan pysymiseen. Lisäksi opinnäytetyön tavoitteena oli tarjota sairaanhoidon opiskelijoille ja alan ammattilaisille päivitettyä tietoa kanyylin asianmukaisesta kiinnittämisestä ja irtoamiseen vaikuttavista tekijöistä.

Opinnäytetyö herättelee pohtimaan nykyisiä käytäntöjä koskien kanyylin kiinnitystä sekä kiinnityssidosten ja kanyylin vaihtoväliä. Jatkotutkimuksen aiheita löytyy kyseisestä aihepiiristä, vaikka tietoa on tarjolla hajanaisesti. Vanhojen käytäntöjen korvaaminen uusilla käytännöillä voi olla erittäin haasteellista. Tutkittuun tietoon perustuvat uudet käytänteet tulee tuoda henkilökunnan saataville ja huolellinen perehdytys auttaa hoitohenkilökuntaa omaksumaan uuden opin.

Tallennettuna: