Haku

MAPA-KOULUTUKSEN ANTAMA HYÖTY HOITOHENKILÖKUNNALLE

QR-koodi

MAPA-KOULUTUKSEN ANTAMA HYÖTY HOITOHENKILÖKUNNALLE

Tässä opinnäytetyössä tutkitaan MAPA-koulutuksen antamia hyötyjä hoitohenkilökunnalle Vaasan keskussairaalan psykiatrian yksikössä. Tutkimuksessa pyritään saamaan selville onko MAPA-koulutuksella ollut vaikutusta hoitohenkilökunnan tapaan ajatella ja toimia kohdatessa aggressiivisesti käyttäytyviä potilaita sekä tarkastella tulosten pohjalta toteutuuko MAPA-koulutuksen teoriaosuus käytännössä. Tavoitteena on tuottaa tietoa MAPA-koulutuksen toimivuudesta ja sen kehittämistarpeista.
Teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään MAPA-koulutusta ja sen historiaa Suomessa, väkivaltaista, aggressiivista ja uhkaavaa käytöstä sekä näiden käytöksien ennaltaehkäisyä. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeiden avulla, joissa oli strukturoituja ja avoimia kysymyksiä. Tutkimusaineisto kerättiin Vaasan keskussairaalan psykiatrian osastoilta. Tutkimukseen osallistui neljä aikuisosastoa sekä nuoriso-osasto. Tutkimukseen osallistunut perusjoukko oli yhteensä 115 hoitajaa. Kvantitatiivinen aineisto analysoitiin SPSS-ohjelman avulla, kun taas kyselylomakkeen avoimet kysymykset analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Opinnäytetyön tutkimuksen tulokset kertovat, että lähes kaikki (93 %) vastaajat pitivät MAPA-koulutusta tarpeellisena. Tulosten perusteella voidaan todeta, että MAPA-koulutus tukee hoitohenkilökunnan ammatillista osaamista ja antaa työkaluja ennakoida ja kohdata aggressiivisia ja väkivaltaisesti käyttäytyviä potilaita heidän päivittäisessä työssään. Tuloksista käy myös ilmi, että MAPAtoimintamalli siirtyy käytännön hoitotyöhön ja soveltuu hyvin työyksiköihin. Vastaajat kokivat MAPA-kertauskoulutuksen tarpeelliseksi, vaikka suurin osa vastaajista ei olisikaan halukkaita osallistumaan kertauskurssille kuin kerran vuodessa.

Tallennettuna: