Haku

Herkän lapsen huomioiminen päiväkodissa : Lastentarhanopettajien kokemuksia herkistä lapsista

QR-koodi

Herkän lapsen huomioiminen päiväkodissa : Lastentarhanopettajien kokemuksia herkistä lapsista

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten herkät lapset huomioidaan päiväkodissa. Tarkoituksena oli tarkastella myös sitä, kuinka tietoisia lastentarhanopettajat ovat herkkyydestä sekä millaisia vahvuuksia ja haasteita herkkyyteen liittyy. Opinnäytetyöllä haluttiin lisätä tietoisuutta herkkyyteen liittyvistä ominaisuuksista ja käytösmalleista sekä siitä, miten lastentarhanopettajat voivat työssään paremmin ottaa herkät lapset huomioon.

Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetel-mänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimuksen aineisto purettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimukseen osallistui neljä lastentarhanopettajaa, jotka valikoituivat tutkimukseen työkokemuksensa ja koulutuksensa perusteella. Teoreettinen viitekehys muodostui herkkyydestä, päiväko-dista varhaiskasvatusympäristönä sekä lapsen yksilöllisestä huomioimisesta. Teorian aluksi käsiteltiin herkkyyttä ja siihen liittyviä piirteitä, kuten herkkyyden osa-alueita. Tämän jälkeen tarkasteltiin päiväkotitoimintaa ohjaavaa teoriaa, varhaiskasvatuslakia ja varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä päiväkodin päivittäiseen toimintaan liittyviä asioita. Lopuksi tarkasteltiin lapsen yksilöllistä huomioimiseen liittyviä seikkoja, yksilöllistä varhaiskasvatussuunnitelmaa ja kasvattajan sensitiivisyyden vaikutusta lapseen.

Tutkimustuloksista selvisi, että herkkiä lapsia huomioidaan monin eri keinoin. Pohjana huomioimiselle toimii tietoisuus herkkyydestä ja lapsen yksilöllisistä ominaisuuksista. Huomioimiskeinoina toimivat lapsen yksilöllisten tarpeiden tukeminen ja ohjaaminen, ympäristön rauhoittaminen ja aistiärsykkeiden karsiminen sekä rauhallinen vuorovaikutus lapsen kanssa. Tuloksista selvisi myös, että lastentarhanopettajien tietoisuus herkkyydestä on lisääntynyt. Tähän vaikuttavat muun muassa lapsesta lähtöisin oleva tarve toiminnan muuttamiseen sekä lastentarhanopettajan oma kiinnostus aiheeseen. Herkkien lasten vahvuudet liittyvät selkeästi toisten huomioimiseen ja empatiakykyyn. Haasteellisia ovat erilaiset sosiaaliset tilanteet ja muutostilanteet.

Tallennettuna: