Haku

Lasten ja nuorten lihavuus : Kuinka tukea vanhempia?

QR-koodi

Lasten ja nuorten lihavuus : Kuinka tukea vanhempia?

Lasten lihavuus on ollut noususuunnassa 1980-luvulta alkaen. Lasten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt merkittävästi esimerkiksi television katselun ja tietokonepelaamisen myötä. Lisäksi ruokatarjonta on muuttunut helpommin saatavaksi ja lapset nauttivat virvoitusjuomia ja makeisia aiempaa enemmän. Lapsuudessa alkanut lihavuus lisää todennäköisyyttä lihavuuteen myös aikuisena. Lihavuuden on todettu kasvattavan riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja sepelvaltimotautiin.

Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata, kuinka sairaan- ja terveydenhoitohenkilökunta voi tukea vanhempia, kun lapsi on ylipainoinen tai lihava, sillä vanhemmat vaikuttavat merkittävästi lapsensa ruokatottumuksiin ja harrastemahdollisuuksiin. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä tulevien sairaan- ja terveydenhoitajien tietoa siitä, millaisia keinoja hoitotyössä voidaan käyttää ylipainoisten, tai lihavien lasten vanhempien tukemisessa. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, johon otettiin mukaan kymmenen julkaisua. Aineisto koottiin vuonna 2016 ja analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä.

Opinnäytetyön tuloksien mukaan vanhempia voidaan tukea luomalla hyvä yhteistyösuhde, jolla on jatkuvuutta, sekä edistämällä perheen terveellisiä elintapoja. Hyvän yhteistyön luominen ja jatkuvuus edellyttivät lihavuuden asiallista puheeksiottamista hienotunteisesti, tarkoituksena on herätellä vanhempia sekä motivoida elintapojen muutokseen. Asiakaslähtöisessä vuorovaikutuksessa luotiin myönteinen ilmapiiri ja samaistuttiin perheen tilanteeseen. Terveellisten elintapojen edistäminen oli yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta sekä terveyskäyttäytymisen muutoksen tukemista. Yksilöllisen neuvonnan tarkoituksena oli lisätä vanhempien tietoa, keskustella lihavuuden aiheuttamista terveysriskeistä ja auttaa perheitä käytännöllisesti konkreettisin esimerkein. Hoitajat hyödynsivät kirjallista materiaalia, oppaita ja internetiä. Terveyskäyttäytymisen muutoksen tukemisessa seurattiin elintapamuutoksia säännöllisillä käynneillä, huomioitiin perheen voimavarat, hyödynnettiin moniammatillista yhteistyötä ja vertaisryhmätoimintaa. Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää Mikkelin ammattikorkeakoulun sairaan- ja terveydenhoitajien opetuksessa. Tuloksia voidaan hyödyntää myös terveydenhoitotyössä ja painonhallintapoliklinikoilla.

Jatkossa voidaan kuvata, kuinka lihavan lapsen vanhempia voidaan tukea erikoissairaanhoidossa. Lisäksi hoitotyötekijät hyötyisivät materiaalista, johon olisi kuvattu selkeitä työtapoja lihavan lapsen hoitoon.

Tallennettuna: