Haku

Parempaa hyvinvointia ja työkykyä: työyhteisöjen kuuden kuukauden hyvinvointiprojektin vaikutukset

QR-koodi

Parempaa hyvinvointia ja työkykyä: työyhteisöjen kuuden kuukauden hyvinvointiprojektin vaikutukset

Työnantajien yleisin tapa tukea henkilöstön hyvinvointia on jakaa liikunta- ja kulttuuriseteleitä, kustantaa työpaikan harrastevuoroja sekä mahdollistaa työ-paikkaruokailu. Työkyvyn alentuessa tukitoimia tarjotaan työterveysyhteistyönä. Kuitenkin työpaikka on vielä vähän hyödynnetty areena kohentamaan henkilöstön hyvinvointia.

Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin työyhteisöissä järjestettävän kuuden kuukauden hyvinvointiprojektin vaikutuksia henkilöstön työkykyyn, liikuntaan ja elintapamuutoksiin. Tutkimuksessa verrataan subjektiivista alkukyselyä kuuden kuukauden jälkeen toteutettuun subjektiiviseen loppukyselyyn. Objektiivisina mittareina käytettiin kehonkoostumus- ja vyötärönympärysmittausta, jotka myöskin mitattiin hyvinvointiprojektien alussa ja seurantamittaus tehtiin lopussa. Näiden mittareiden lisäksi vaikutusten arvioinnissa hyödynnettiin haastatteluja. Hyvinvointiprojekteihin osallistui kahdeksan työyhteisöä ja 114 työyhteisön jäsentä.

Tutkimusmenetelminä käytettiin määrällistä sekä laadullista tutkimusmenetelmää. Kyselytutkimus toteutettiin Webropol-työkalulla ja analysoitiin SPSS-tilastointiohjelmalla. SPSS-ohjelman avulla tarkasteluun hyväksyttiin vain ne osallistujat, jotka olivat vastanneet sekä alku- että loppukyselyyn (n=55). Objektiivisten mittausten tarkasteluun hyväksyttiin vain ne osallistujat, jotka osallistuivat sekä alku- että loppumittaukseen (n=89). Työyhteisöistä haastateltiin seitsemän henkilöä ja aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.

Tulosten perusteella kuuden kuukauden hyvinvointiprojektilla oli vaikutusta osallistujien työkykyyn positiivisesti. Tuloksista voidaan myös todeta, että liikkuminen lisääntyi projektin aikana sekä ilmapiiri ja yhteisöllisyys parantui työyhteisössä. Kuuden kuukauden hyvinvointiprojektin vaikutukset osoittavat, että työnantajan kannattaa panostaa työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja työyhteisö on selkeä voimavara elintapamuutoksia tehdessä ja muutosten hyötyjä kokiessa.

Tallennettuna: