Haku

Sarvimiina Jakobi (M-1877-1878); koho; sarvimiina; ase; Contact mine Jakobi (M-1877-1878); naval mine; mine; weapon

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Forum Marinum

Sarvimiina Jakobi (M-1877-1878); koho; sarvimiina; ase; Contact mine Jakobi (M-1877-1878); naval mine; mine; weapon

fyysinen kuvaus: Venäläinen luotisyvyytteinen sarvimiina Jakobi vuodelta 1877. Miinaa voitiin käyttää myös maayhdymiinana.

Miinaan liitetään Suomessa usein nimi Jakobi, joka viittaa Venäjän miinojen keskeiseen kehittäjään akateemikko ja professori Moritz Herman Jacobiin (1801-1874). Miina on Suomessa nimetty Jakobin miinaksi hänen ansioidensa mukaan, mutta useat muutkin henkilöt ovat osallistuneet tämän miinatyypin luomiseen. Jakobin kehittämiä varhaisempia miinoja laskettiin Kronstadtin edustalle jo vuonna 1854 ja seuraavana vuonna myös Helsingin edustalle Kustaanmiekan ja Särkän salmiin yhteensä 44 kpl ja Turun edustalle Hirvensalon ja Iso-Pukin väliseen salmeen 15 kpl.

Ma/P Jakobi -miinan laukaisimena toimi Hertzin sarvi. Kehittyneimmässä mallissa oli Hertzin sarven lisäksi automaattiankkuri. Varsinaisen ankkurin muodosti kalottimainen valurauta-ankkuri, jonka päälle oli kiinnitetty ankkurivaijerikela ja luotisyvyytinkoneisto. Ankkurivaijerikelan yläkehykseen oli kiinnitetty kupumainen hidastinvarjo, joka ohjasi ankkurin oikeaan asentoon pohjassa.

Tallennettuna: