Haku

Vihreän rahoituksen järjestämisprosessi rahoituksen tarjoajien näkökulmasta Suomessa

QR-koodi

Vihreän rahoituksen järjestämisprosessi rahoituksen tarjoajien näkökulmasta Suomessa

Pro-gradu tutkimus keskittyy vihreän rahoituksen järjestämisprosessin tutkimiseen rahoituksen tarjoajien näkökulmasta. Tutkimuskysymyksenä on: ”Mikä on vihreä investointi tänä päivänä Suomessa rahoituksen tarjoajien näkökulmasta?” Tutkimuksen tavoitteena on kasvattaa käytännöntietoisuutta tästä rahoituksen trendi-ilmiöstä ja jatkuvasti kasvavasta rahoitustavasta.

Pro-gradun tutkimuksellinen osa toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusotteena käytettiin toiminta-analyyttista tutkimusotetta. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin eli aineisto redusoitiin, klusteroitiin ja lopuksi abstrahoitiin.

Tutkimuksessa huomattiin, että vihreän rahoituksen järjestämisprosessista voidaan nostaa esiin neljä eri pääluokkaa, joiden alle voidaan sijoittaa alaluokkia. Tutkimuksessa nostetut pääluokat: vihreä rahoitusprosessi ilmiönä, vihreän rahoituksen myöntämiskriteerit, vaikutusten seuranta ja jälkiarviointi. Tutkimus tulosten pääluokista käy ilmi, että vihreän rahoituksen järjestämisprosessissa eniten huomiota saivat yhteisen kriteeristön puute, rahoituksen tarjoajien eriarvoisuus sekä datan saatavuus. Huomattavaa oli myös, että tarjoajilla oli yleisellä tasolla hyvin samansuuntaiset näkemykset vihreän rahoituksen prosessista, mutta silti paljon erilaisia toimintatapoja ja näkemyksiä kun prosessia yksityiskohtaisemmin tarkasteltiin.

Tutkimukseni keskeinen johtopäätös onkin, että vihreän rahoitusprosessin sudenkuopat ja toistaiseksi jatkuva kehittymisvaihe aiheuttavat eriarvoisia mahdollisuuksia saada vihreää rahoitusta tänä päivänä. Tutkimustulokseni osoittivatkin mahdollisia syitä tähän vihreän rahoituksen tarjoajien eriarvoisuuden johtopäätökseen. Näistä syistä nousivat useimmiten pintaan yhteisen kriteeristön puute ja siitä seuraava yhteisten käytäntöjen olemattomuus.

Jatkossa olisikin hyvä tutkia, miten vihreän rahoituksen prosessi näyttäytyy organisaatiossa muulle henkilöstölle kuin asiantuntijoille. Tällainen ruohojuuritason näkemys prosessista mahdollistaisi erilaisten ratkaisuehdotusten kehittämisen paitsi vihreälle rahoitukselle, myös sen sudenkuoppien välttämiselle.

Tallennettuna: