Haku

Valta, johtajuus, tuho ja toivo J. R. R. Tolkienin teoksessa Taru Sormusten Herrasta eli "Management by Sauron"

QR-koodi

Valta, johtajuus, tuho ja toivo J. R. R. Tolkienin teoksessa Taru Sormusten Herrasta eli "Management by Sauron"

Englantilaisen fantasiakirjailijan, professori J. R. R. Tolkienin teos Taru Sormusten Herrasta on ilmestymisajankohdastaan (1954-1955) lähtien nauttinut suurta maailmanlaajuista suosiota. Tämä vanhojen englantilaisten hyveiden hengessä kirjoitettu, mutta innokkaat lukijansa 1960-luvun kuohuvien massayliopistojen opiskelijoista löytänyt teos on kokenut viimeisimmän tulemisensa 2000-luvun alussa tehtyjen elokuvien myötä.

Tutkimuksessa tarkastellaan kyseisessä fantasiaromaanissa esiintyviä vallan ja johtajuuden ilmiöitä, Keski-Maan yhteiskunnallisia valtarakenteita sekä kamppailua, jota Valtasormuksen omistamisesta käydään. Tämä tieteidenvälinen lähtökohta merkitsee niin hallintotieteen kuin kirjallisuudentutkimuksenkin menetelmien triangulatiivista käyttöä.

Keskeinen kysymys on se, voiko Tolkienin teoksella olla kaunokirjallisen funktionsa ohella jotain konkreettista annettavaa nykypäivän työyhteisöjä johtaville esimiehille. Tutkimustehtävää lähestytään neljän eri tutkimusongelman kautta, jotka ovat: 1) Minkälaisia johtajia teoksessa kuvataan ja kuinka heitä kuvataan? 2) Minkälaisia johtajuuden ja johtamiskäyttäytymisen malleja teoksen perusteella voidaan muodostaa? 3) Minkälaisia hallinnollisia valtarakenteita teoksen kuvaamassa maailmassa on tunnistettavissa? 4) Minkälaisia johtajuuden myyttejä teoksessa on tunnistettavissa?

Tutkimuksen varsinaisen ytimen muodostaa kahdeksan eri henkilöhahmon (Gandalf, Saruman, Sauron, Galadriel, Denethor, Théoden, Aragorn ja Frodo) johtajaprofiilianalyysi, jonka laadinnassa syväjohtamiseksi kutsutulla johtamismenetelmällä on keskeinen osuus. Syntyvä kokonaiskuva on teoksen fantasialuonteesta huolimatta yksityiskohdiltaan monipuolinen, inhimillisen todentuntuinen ja nykyaikainen. Tutkimusaineistoa koskevana empiirisenä yleistyksenä nousee esille erityisesti nöyryyden, aktiivisuuden ja toivon sekä ylpeyden, passiivisuuden ja tuhon käsitteiden välinen yhteys.

Tämän yhteyden, kuten myös laaja-alaisen ajallisen perspektiivin ymmärtämisen ohella teoksessa esiintyvien luonnon ja teknologian, toveruuden, anteeksiannon, johtajuuden, vallan, henkisen kasvun ja taakan kantamisen teemojen peilaaminen esimiehen tai asiantuntijan todellisuuteen voi auttaa yksilöä kehittymään työyhteisön jäsenenä. Tutkimus osoittaa, että nykypäivän työelämässä toimivalle esimiehelle tai asiantuntijalle Tolkienin teos voi näyttäytyä vaihtoehtoisena mallina hahmottaa työyhteisön todellisuutta.

Tallennettuna: