Haku

Laadunhallinta informaatio-ohjauksen välineenä päivähoidossa. Kunnallisoikeudellinen tutkimus muuttuneen ohjauksen kyvystä ja riittävyydestä toteuttaa asiakkaan oikeuksia kunnallisessa päivähoidossa.

QR-koodi

Laadunhallinta informaatio-ohjauksen välineenä päivähoidossa. Kunnallisoikeudellinen tutkimus muuttuneen ohjauksen kyvystä ja riittävyydestä toteuttaa asiakkaan oikeuksia kunnallisessa päivähoidossa.

Tutkielman tarkoitus oli selvittää päivähoidon asiakkaan - perheiden ja lasten -oikeuksien toteutumista, kun oikeudellinen ohjaus on muuttunut puiteluonteisuuden lisäksi painottamaan informaatio-ohjausta. Päivähoito nähtiin laaja-alaisesti kunnan tuottamana julkisena sosiaalipalveluna, johon vaikuttivat niin henkilökunta, perheet, paikallinen poliittiinen taho kuin koko yhteiskunnan demokraattisesti toteutetut sosiaalipolittiset valinnat. Laadunhallinta nähtiin osana informaatio-ohjausta, joka on tärkeä osa nykyaikaista oikeudellista ohjausta normi- ja resurssiohjauksen rinnalla. Tutkimustehtävä liittyi myös kunnan kykyyn organisaationa toteuttaa laadunhallinnan mallin mukaista, asiakaslähtöisempää ja kuntalaisen ääntä kuulevaa toimintamallia. Myös kunnallisen itsehallinnon näkökulma suhteessa valtioon tuli esiin, kun julkisen vallan vastuuta käsiteltiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteuttamisessa. Tutkimus koski kunnallisesti tuotettua palvelua päiväkodissa. Ohjausjärjestelmän kokonaisuus kartoitettiin tutkimusongelmaan liittyvin osin sekä informaatio-, normi- että resurssiohjauksen osalta käymällä läpi lainsäädäntö, oikeuskäytäntö ja eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnot, valtakunnalliset toimintaohjeet ja aiheeseen liittyvä tutkimustieto. Tutkimustiedon osalta keskitytiin kunnallisessa päiväkodissa päivähoidon laadunhallinnan sisältöön ja merkitykseen ja sen soveltamiseen paikallisella tasolla tähän tutkimukseen liittyvin osin. Tutkimuksessa on oikeusdogmaattinen lähestymistapa siltä osin kun selvitetään voimassa olevien normien ja laadunhallinnan sisältöä lapsen ja vanhempien asemasta päivähoidon asiakkaana. Normien ja laadunhallinnan sisältä ja merkitystä verrattiin oikeusasiamiehen lausuntojen, oikeuskäytännön, tehtyjen tutkimusten ja selvitysten avulla todellisuuteen. Oikeusturvan merkitys korostui. Laadunhallinta päivähoidossa merkitsee käytännössä julkisen vallan huolehtimisvastuuta siitä, että päivähoidon asiakkaan lain asettamat minimivaatimukset toteutuvat yhdenvertaisella tavalla maan eri osissa. Tällä hetkellä jopa minimivaatimukset ovat joillekin kunnille vaikeita täyttää eivätkä valtakunnalliset laatusuositukset ainakaan toistaiseksi sido kuntia toteuttamaan laadunahllintaa tehokkaalla tavalla. Toteutuessaan laadunhallinnan toiminnan muotona voidaan tässä kontekstissa katsoa edistävän kuntalain mukaisesti toiminnan tulosta eli päivähoidon vaikuttavuutta, mikä edistää myös kunnallisen itsehallinnon eli kuntalaisen hyvän toteutumista.

Tallennettuna: